OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Anul Nou pe rit vechi

Este prilej de sarbatoare pentru etnicii ucraineni, rusi, lipoveni sau sarbi din Romania

Mii de romani sarbatoresc pe 14 ianuarie trecerea la Noul An pe stil vechi. Acest lucru se refera la calendarul pe stilul vechi, respectiv Calendarul Iulian, iar o parte dintre credinciosii ortodocsi si-au pastrat vechile traditii si sarbatoresc Craciunul si Anul Nou dupa vechiul calendar, chiar daca majoritatea populatiei de azi sarbatoreste aceste sarbatori dupa noul calendar. In Romania in 6 martie 1919, s-a adoptat oficial Calendarul Gregorian, astfel că 1 aprilie, a devenit 14 aprilie 1919.
De atunci incoace, calendarul nou merge inainte, pe cand cel vechi ramane in urma cu 3 zile la fiecare 400 de ani. De aici apare si diferența de 13 zile la care s-a ajuns acum intre cele doua calendare.

Pentru comunitatile de sarbi, ucraineni, rusi si lipoveni din Romania, aceasta noapte inseamna mese bogate, muzica si multa veselie.

 


In satele din Suceava (vezi Pensiuni Suceava) unde exista comunitati de ucraineni, feciorii si fetele obisnuiesc sa porneasca cu uratul inainte de miezul noptii si merg pe la casele oamenilor, unde sunt intampinati si poftiti in casa pentru a gusta din bucatele de sarbatoare. La fel si etnicii ucraineni din Maramures (vezi Pensiuni Maramures). In comunitătile de rusi exista obiceiul de a se prepara mancaruri speciale pentru sarbatori cum ar fi: clatite cu branza si carne, varzari, piroste, urechiuse din aluat umplute cu carne tocata, fierte in apa cu sare. De asemenea, nu lipsesc cozonacii, carnatii si sarmalele.

Si sarbii de pe teritoriul tarii noastre tot pe stilul vechi sarbatoresc Anul Nou, cei mai multi dintre ei aflandu-se in Banat (vezi Pensiuni Banat). Comunitatile de rusi lipoveni au ajuns in Moldova (vezi Pensiuni Moldova) si in Dobrogea (vezi Pensiuni Dobrogea) in secolul al XVII-lea, in timpul reformei initiate de Tarul Petru cel Mare si deasemnea si ei sunt ortodocsi de rit vechi, sarbatorind Anul nou in aceeasi perioada. Toti turistii care serbeaza Anul Nou pe stil vechi pot face aceasta in pensiunile din aceste zone, unde vor gasi mesele pregatite si voie buna peste tot. 

Intra in LaPensiuni.ro
Ai uitat parola?
Turist? Inscrie-te!
Creaza-ti un cont pentru a avea acces la toate functionalitatile!

Sau inscrie-te folosind email-ul tau

Username deja folosit!
Bine ai venit in LaPensiuni.ro

Click pe linkul din email-ul trimis de catre noi pentru a completa inscrierea

OK