OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Biserici si manastiri din Romania - Manastirea Lainici

Loc de pelerinaj al romanilor din toata tara, Manastirea Lainici este supranumita "mireasa din defileul Jiului" datorita fatadei sale de un alb puternic

In defileul Jiului se afla Manastirea de calugari Lainici cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului. Legenda spune ca in secolul al XIV-lea Sfantul Cuviosul Nicodim de la Tismana s-a asezat intr-o pestera langa manastirea Lainici fiind considerat ctitorul manastirii. Tot Sfantul Nicodim a ctitorit deasemenea Manastirea Vodita de langa Turnu-Severin (vezi Pensiuni Mehedinti)si Manastirea Tismana (vezi Pensiuni Tismana), in preajma careia a sihastrit pana la sfarsitul vietii sale pamantesti.

Manastirea Lainici a avut un trecut zbuciumat. Importanta asezamantului a fost sesizata si de imparateasa Maria Tereza, care a distrus intre 1750-1765 sute de asezaminte ortodoxe in Transilvania si desi schitul de la Lainici nu era in partea imperiului austro-ungar pentru ca se afla la cativa kilometri de granita, a cazut victima marii prigoane antiortodoxe a puterii imperiale de la Viena. Intre 1810 si 1817 o mana de boieri olteni refac schitul, de data asta din piatra, cu ziduri groase de pana la 1 metru.

 


Urmarile Primului Razboi Mondial s-au facut si ele simtite. Pe defileul Jiului (vezi Pensiuni Gorj) s-au desfasurat batalii mari intre armata romana si cea germana care incerca sa intre in Tara Romaneasca. Armata germana care a campat pentru un timp la manastire, a distrus si pangarit biserica, arzand lemne inauntru, intrand cu caii in sfantul lacas, distrugand peretii si incendiind arhiva. In 1926, lacasul a fost restaurat integral, recapatandu-si importanta duhovniceasca. Dar linistea nu a durat mult, caci in anul 1947, comunistii au inceput lucrarile la calea ferata Bumbesti-Livezeni moment in care toata manastirea si anexele acesteia au fost ocupate de brigadieri si de armata, ceea ce a facut ca in anul 1961 comunistii sa inchida manastirea.

Un lucuru deosebit la aceasta manastire il constituie faptul ca in biserica nou construita se afla icoana Maicii Domnului "Grabnic Ascultatoare", unicat in tara noastra, adusa tocmai de la Muntele Athos. Este o icoana pictata pe lemn de santal si acoperita cu o mantie grea de argint aurit. Icoana e facatoare de minuni.

Loc de pelerinaj al romanilor din toata tara, Manastirea Lainici este supranumita "mireasa din defileul Jiului" datorita fatadei sale de un alb puternic.

Intra in LaPensiuni.ro
Ai uitat parola?
Turist? Inscrie-te!
Creaza-ti un cont pentru a avea acces la toate functionalitatile!

Sau inscrie-te folosind email-ul tau

Username deja folosit!
Bine ai venit in LaPensiuni.ro

Click pe linkul din email-ul trimis de catre noi pentru a completa inscrierea

OK