OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Biserici si manastiri din Romania - Manastirea Putna

Pentru romani, Manastirea Putna nu reprezinta numai rugaciune, arta sau cultura, ci si o pagina din istoria vie a neamului

Manastirea Putna este un lacas monahal ortodox, si unul din cele mai importante centre culturale, religioase si artistice romanesti. A fost supranumita "Ierusalimul Neamului Romanesc" de catre M.Eminescu.

Manastirea se afla la 33 km de orasul Radauti, in judetul Suceava, in nordul Moldovei.
A fost si inca mai este un important centru cultural. Aici s-au copiat manuscrise si au fost realizate miniaturi pretioase. Lacasul detine un bogat muzeu manastiresc, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane etc.

 



Potrivit vechilor cronici moldovenesti, zidirea manastirii, ctitorie a lui Stefan cel Mare (al carui mormant se afla aici), a inceput in anul 1466 si s-a terminat in 1469. Incinta, turnul de la intrare si fortificatiile au fost terminate in 1481. Biserica fiind devastata de ostile lui Timus Hmelnitki, lucrarile de reconstruire au fost incepute de voievodul Gheorghe Stefan (1653-1658) in 1654 si terminate, sub domnia lui Eustatie Dabija (1661-1665), in 1662. Manastirea a fost restaurata intre anii 1756-1760 prin grija mitropolitului Iacob Putneanul, apoi in 1902, cind s-a refacut acoperisul dupa planurile arhitectului Karl Romstorfer si, mai recent, in perioada 1961-1975.

Pe latura sudica a incintei se afla Casa Domneasca ridicata intre anii 1982-1988 pe temeliile celei vechi distrusa de habsburgi. Lucrarile de reconstructie au fost incepute si supravegheate, in mare parte, de catre Prea Fericitul Parinte Teoctist pe timpul conducerii sale ca mitropolit al Moldovei. Singura cladire ramasa din vremea Sfantului Voievod Stefan este Turnul Tezaurului a carui constructie a fost terminata in anul 1481. In el au fost adapostite, in vremi de tulburare, odoarele acestui sfant locas.

Binenteles ca Manastirea Putna (vezi Pensiuni Putna)are si o legenda interesanta. Dupa traditie, in 1466, Stefan cel Mare, dorind sa ridice un locas de cult in zona, a tras cu arcul de pe un deal aflat in stanga manastirii – Dealul Crucii (marcat astazi cu o cruce din piatra), hotarand ca acolo unde va cadea sageata sa fie construita biserica. Si asa s-a facut!

 

 

Pensiuni Putna

Pensiune Putna

Cazare Putna

Pensiuni Bucovina

Pensiune Bucovina

Cazare Bucovina

 

Intra in LaPensiuni.ro
Ai uitat parola?
Turist? Inscrie-te!
Creaza-ti un cont pentru a avea acces la toate functionalitatile!

Sau inscrie-te folosind email-ul tau

Username deja folosit!
Bine ai venit in LaPensiuni.ro

Click pe linkul din email-ul trimis de catre noi pentru a completa inscrierea

OK