Bucataria Naturii: plante din flora spontana - FLORI DE SOC
In afara de celebra socata, florile de soc se pot preta si la altfel de retete deosebite
Socul (sambucus nigra) este un copacel care ajunge pana la 6 m intaltime, uneori il putem intalni si sub forma de tufa iar atunci cand este inflorit atrage atentia atat prin frumusetea si gingasia florilor sub forma de umbreluta cat si prin mirosul puternic pe care il putem simti de la departare.
Il putem intalni atat prin sate, pe langa case si garduri, la deal si campie, in luminisuri sau la marginea padurilor. Se intalneste din zona de deal si campie, pana in partea inferioara a muntilor (vezi Pensiuni la munte). De la soc se culeg florile si fructele foarte bine coapte, pe cand celelate parti nu sunt comestibile. Bobitele coapte, de obicei, se folosesc fierte. Florile eliberate de piciorusele mai groase, pot fi utilizate in bucatarie pentru siropuri, sucuri, ceaiuri, dar si prajite. Proaspete sau uscate, pot fi adaugate la paine sau la prajituri. Parfumul este dulce si intens, si aminteste vag de ananas. Bobitele bine coapte sunt un colorant puternic, din ele se pot face gemuri si siropuri, biscuiti si prajituri...
Acum va vom prezenta o reteta inedita din flori de soc: Flori de Soc Pane
-flori de soc inflorite
-100 gr de faina alba
-200 ml de lapte
-1 galbenus de ou
-1 albus batut spuma
-1 fir de sare
-ulei pentru prajit
-zahar brun pudra pentru ornat
...amestecati toate ingredientele (in afara de flori) cu un tel adaugand la sfarsit albusul batut spuma, lasati totul sa se odihneasca circa 30 de minute. Sosul obtinut trebuie sa fie suficient de lichid.
Intr-un ceaun sau intr-un wok puneti suficient ulei cat sa acopere florile, cand acesta este suficient de incins inmuiati floarea de soc in sosul obtinut mai sus si imediat le puneti in uleiul incins cu floricelele in jos. Cand sunt suficient de prajite prind o culoare galben aurie, le scoateti si le asezati pe hartie sugativa pentru a scoate uleiul in exces.
Asezati pe o farfurie si imediat adaugati in ploaie zaharul brun pudra.
Florile de soc pane pot fi servite singure, cu un fir de miere sau alaturi de inghetata de vanilie sau langa frisca naturala, etc...
Aceasi compozitie o puteti folosi si pentru prajitul florilor de dovlecel devenind astfel o garnitura pentru un felul doi, eliminand evident zaharul brun.
Pofta buna din bucataria naturii!