Bucataria Naturii: plante din flora spontana - LEURDA
Leurda sau usturoiul ursului este o planta delicata de primavara si un deliciu in bucatarie
Leurda sau usturoiul ursului este o planta delicata de primavara si un deliciu in bucatarie.
Usturoiul salbatic face parte din familia Alliaceae, fiind o versiune salbatica a usturoiului comun. Este o planta spontana comestibila, cu numeroase proprietati, cum ar fi scaderea colesterolului, ajuta la purificarea sangelui, un bun antibiotic si anti-fungic. De asemenea, contine vitamine si minerale, motiv pentru care ursii, de la care provine numele, isi refac rezervele la trezirea din hibernare.
Creste spontan in padure incepand cu luna martie si pana in iunie, dar poate fi cultivata in gradina si pe balcon. Atat frunzele cat si bulbul si florile sunt excelente pentru aromatizarea mancarurilor, fara inconvenientele usturoiului.
Pesto de leurda
- 200 gr. frunze de leurda
- 100 gr. miez de nuca
- 80 gr. parmigiano
- 100 ml. ulei extravirgin de masline
- un varf de cutit de sare
Pentru inceput puneti intr-un blender miezul de nuca si bucatalele de parmigiano. Dupa ce s-au maruntit bine, adaugati in etape si leurda in prealabil spalata si taiata in fasiute mici. Mixati bine si alternati cu cate un fir de ulei pana cand pestoul incepe sa devina cremos. La final adaugati si firul de sare.
Pestoul de leurda este delicios atat pe o felie de paine prajita cat si cu paste ornate cu jumatati de rosiute sau aromatizati o salata de primavara. Merge foarte bine pus si alaturi de o friptura de miel sau de porc.
Pofta buna din bucataria naturii!