Bucataria Naturii: plante din flora spontana - MACRISUL
Reteta prezentata astazi este un deliciu de gusturi putand fi preparata de primavara devreme si pana tarziu in toamna.
...macrisul (rumex acetosa) denumit si macrisul mare este o planta spontana pe care o intalnim in poieni, pe pajisti si fanete unde reapare la fiecare cosire pana toamana tarziu. La campie, la deal sau la munte (vezi Pensiuni munte) este usor de recunoscut datorita frunzelor alungite in forma de lance, lucioase si carnoase la pipait. Dar caracteristica cea mai importanta este fara umbra de dubiu gustul acrisor. Este de altfel atat planta alimentara cat si medicinala. De la macris sunt folosite frunzele care contin o cantitate importanta de Vitamina C fiind un bun diuretic si antiinflamator.
La inceputul primaverii sunt culese frunzele lucioase si tinere iar mai tarziu inflorescentele inchise. Gustul sau predominant acrisor sugereaza diverse intrebuintari in bucatarie, de la ciorbe si salate, in sosuri alaturi de peste, la salata orientala unde inlocuieste salata verde sau langa carne fiarta - rasoluri.
Salta de macris cu peste afumat
1 praf de sare,
1 lingurita de piper verde din saramura taiat marut,
1 lingurita de boabe de mustar,
1 lingura de suc de lamaie,
1 catel de usturoi strivit,
1 lingura de erba cipollina - ceapa ciorii - taiata marunt,
3 linguri de ulei de masline.
Amestecati toate ingredientele de mai sus intr-un castronel apoi:
2 pesti afumati (scrumbie afumata, somon afumat sau pastrav afumat),
3 maini de frunze de macris bine spalat,
1 avocado taiat bucatele,
1 fenicul mic taiat subtire,
1 lingura de fasiute de coaja de portocala (de preferat bio).
Curatati bine pestele, taiati in fasii si amestecati fin cu toate ingredientele de mai sus adaugand la sfarsit sosul din prima parte a retetei. Serviti imediat!
Pofta buna din bucataria naturii!