Bucataria Naturii: plante din flora spontana - MARGARETA
O floare frumoasa, pe care o intalnim peste tot, care dupa cum vedem poate fi folosita si in alte scopuri
... Margareta (Leucanthemum vulgare) este o planta erbacee perena, zonele cu pamant gras fiind habitatul ei preferat. Creste la campie, pe pajisti si pasunile alpine (vezi Pensiuni munte), adora soarele insa nu ii prea plac zonele umborase. Margareta este poate cea mai populara floare din cate cunoastem. Frumusetea si gingasia ei ne incanta ochii si o recunoastem imediat atunci cand este inflorita. Poate atinge 30 - 60 cm inaltime. Petalele sunt albe si sunt asezate intr-un singur rand iar frunzele sunt ovale, alungite, dintate, de un verde intens in contrast frumos cu florile mari, cu petale albe si mijloc galben.
Frumusetea acestei flori a influentat mult si folclorul, astfel se spune ca o coronita de margarete pusa in jurul gatului unui copil l-ar feri pe acesta de zanele care ar avea intentia sa il fure iar coronitele de pus pe cap ar reprezenta venirea primaverii sau copilaria, intr-un cuvant inocenta. Margareta, la fel ca si alte plante prezentate in retetele anterioare are o dubla utilitate, atat in medicina naturista cat si in bucatarie.In tratamentele naturiste este folosita in afectiuni ale rinichilor, reumatismului sau bronsitei. In bucatarie se foloseste toata planta- frunzele tinere, culese inainte de a inflori, pot fi un gustos adaos la o salata verde, sau in salate de cartofi, de orez etc... Tulpinile tinere cu boboci pot fi calite usor in tigaie cu un pic de ulei de masline, un praf de sare, astfel devenind o garnitura deosebita... Bobocii inchisi se pot conserva precum capperele iar fiecare parte a florii se poate folosi ca decor comestibil. Reteta de astazi poate fi atat o garnitura delicioasa cat si un aperitiv in cazul in care o servim rece:
Margarete cu dovleac si seminte de susan
2 buchetele de fire tinere de margarete cu boboci;
100 g. de dovleac taiat cubulete;
ulei extravirgin de masline;
1 fir de sare;
1 lingura de seminte de susan prajit;
1 catel de usturoi strivit.
Incepem prin a fierbe tulplinile de margarete in apa sarata timp de 2 minute, le strecuram si le punem de o parte. Intr-o tigaie antiaderenta calim cubuletele de dovleac in putin ulei pana cand se inmoaie si prind o culoare usor maronie. Adaugam catelul de usturoi strivit, un fir de ulei extravirgin de masline si tulpinele de margarete fierte, potrivim de sare. Amestecam totul delicat si lasam sa se incalzesca pentru cateva minute. Cand servim ornam cu semintele de susan prajite.
Pofta buna din bucataria naturii!