Bucataria Naturii: Plante din flora spontana - PAPADIA
Va prezentam o noua reteta din plante la indemana, usor de realizat, dar sanatoasa si cu un mare efect culinar.
...papadia "taraxacum officinale" este o planta din flora spontana, cunoscuta si sub numele de laptuca, floarea-sorului, floarea-turcului, flori-galbene, galbinele-grase etc. Primavara ne incanta privirea atunci cand vedem banutii galbui pe covorul de iarba verde-crud sau atunci cand ajunsa la stadiul de pufulet par mici sfere gata sa isi ia zborul. Cine in copilarie nu a suflat cu putere in pufuletul papadiei si a admirat zecile de umbrelute desprinse cum plutesc in aer ca niste minuscule parasute...?
Avantajul retetei pe care o prezentam astazi este ca poate fi facuta de primavara timpuriu si pana toamna tarziu si asta pentru ca papadia o putem intalni in toate aceste luni, de la campie la deal si pana in zonele de munte (vezi Pensiuni munte). Iubeste soarele si in mod special pamantul gras dar la fel de bine o putem intalni pe poteci, pe marginea drumurilor sau la baza zidurilor. .Este o sursa de vitamine pretioase, continand vitaminele A, B, C, Dsi este un diuretic natural si un bun detoxifiant pentru ficat. Poate fi utilizata in diferite moduri, astazi insa ne oprim asupra boboceilor pe care ii gasim la baza frunzulitelor verzi la plantele tinere.
"Capere" din Boboci de Papadie
cca 4 maini de boboci de papadie (numai cei tineri inca inchisi)
200 ml de vin alb
200 ml de apa
200 ml de otet
3 catei de usturoi intregi sau feliute
sare groasa de bucatarie dupa gust
Puneti la fiert toate ingredientele (mai putin bobocii de papadie si usturoiul), intre timp spalati bine bobocii dupa care intr-un prosop curat si uscat incercati pe cat posibil sa ii tamponati usor scotand astfel apa in exces. Cand marinata a inceput sa fiarba adaugati bobocii pentru alte 2 minute. Varsati apoi totul in borcanele bine sterilizate, adaugati usturoiul si strangeti bine capacele. Intorceti borcanele cu capul in jos, in felul acesta sunteti siguri ca se auto-sterilizeaza. Pastratile in camara, la loc racoros ferite de lumina, pot fi consumate dupa circa 15 zile si pot fi pastrate pana la un an.
"Caperele" din boboci de papadie pot fi un aperitiv ideal alaturi de branzeturi, mezeluri sau garnitura langa fripturi.
Pofta buna din bucataria naturii!