OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Castrul Roman de la Porolissum- istorie milenara

Un loc incarcat de istorie, in care vom gasi cel mai bine conservat sit daco-roman - Porolissum

Porolissum a fost un oras roman din Dacia. Stabilit ca tabara militara in anul 106 d.C., in timpul razboaielor daco-romane ale lui Traian, orasul s-a dezvoltat repede prin intermediul comertului cu bastinasii daci, si a devenit capitala provinciei romane Dacia Porolissensis in 124 d.C. Situl este unul dintre cele mai mari si mai bine pastrate din Romania. Se gaseste pe Magura Pomat de pe teritoriul satului Moigrad-Porolissum, respectiv a comunei Mirsid, judetul Salaj (vezi Pensiuni Salaj).

 


In anul 106 d.C., la inceputul celui de-al doilea razboi impotriva dacilor, imparatul roman Traian a infiintat un punct fortificat pe locul orasului, pentru a apara principalul loc de trecere prin Muntii Carpati. Fortul, costruit initial din lemn pe fundatii de piatra, gazduia circa 5.000 de soldati din trupele auxiliare, transferati din Spania, Galia si Britania. In deceniile urmatoare, fortul a fost marit si reconstruit in piatra (poate in timpul domniei lui Marcus Aurelius), si o asezare civila s-a dezvoltat in jurul centrului militar. Cand Hadrian a creat noua provincie Dacia Porolissensis (denumita astfel dupa orasul deja relativ mare) in 124 d.C., Porolissum a devenit centrul administrativ al acesteia. Sub imparatul Septimius Severus, orasul a primit statut de municipium, permitandu-le conducatorilor si negustorilor sai sa lucreze in mod independent. 

Desi romanii s-au retras din Dacia in 271 d.C. sub Aurelian, iar orasul a fost abandonat de catre fondatorii sai, dovezile arheologice indica faptul ca a ramas locuit timp de mai multe secole dupa aceasta data.
Orasul a fost fondat ca un centru militar in mijlocul unui razboi, dar se pare ca garnizoana de la Porolissum a coexistat pasnic impreuna cu vecinii lor daci - pe dealurile inconjuratoare, arheologii au descoperit mai multe sate dace care aparent au fost infiintate dupa orasul Porolissum. Exista de asemenea inscriptii mentionand persoane oficiale cu nume daco-romane, indicand o cooperare stransa la nivel politic.

Arheologii romani au inceput sapaturile la inceputul anilor 1970. Excavatiile, inca in desfasurare, au dus la descoperirea ramasitelor, atat ale instalatiilor militare cat si ale orasului civil, intre ele bai publice, un templu inchinat lui Liber Pater, un amfiteatru si case de locuit. Una dintre portile zidului de piatra al fortului a fost reconstruita. Eforturile sunt concentrate acum pe excavarea forumului orasului. Pe culmea care se afla la Nord Vest fata de intrarea principala in castrul roman se gaseste o cetate dacica, de mici dimensiuni. Prin urmare, se demonstreaza ca exista locuire dacica in zona inca dinainte de construirea castrului de catre romani.

 

Pensiuni Salaj

Pensiune Salaj

Cazare Salaj

Agroturism Salaj

Intra in LaPensiuni.ro
Ai uitat parola?
Turist? Inscrie-te!
Creaza-ti un cont pentru a avea acces la toate functionalitatile!

Sau inscrie-te folosind email-ul tau

Username deja folosit!
Bine ai venit in LaPensiuni.ro

Click pe linkul din email-ul trimis de catre noi pentru a completa inscrierea

OK