Delta Dunarii la Sfantul Gheorghe
Sfantul Gheorghe - o statiune in curs de formare la varsarea Dunarii in Marea Neagra
Sfantu Gheorghe este o comuna si un port din Delta Dunarii, satul aflat la cel mai extrem punct locuit din Romania. Este singura localitate din Delta Dunarii unde se pot vedea cu ochiul liber atat Dunarea, cat si Marea Neagra laolalta. Varsarea Dunarii in mare este absolut fascinanta, plaja fiind alcatuita din cel mai fin nisip cochilifer pe o intindere impresionanta.
La varsare se formeaza insulele Sacalin, considerate drept un inceput de delta secundara.
Rezervatia integrala Sacalin-Zatoane (parte din Rezervatia naturala de biosfera a Deltei Dunarii) se intinde in sudul comunei Sfantu Gheorghe pe circa 21.000 de hectare in apropierea litoralului. Este o succesiune de grinduri cu lacuri izolate, zone mlastinoase, ape fluviale si salmastre, balti nisipoase, traversate de dune paralele, si stuf. Lacurile Zatoane in special, sunt locuri de pasaj, de popas si de clocit pentru lebede, starcii albi, rosii si galbeni, tiganusi, lopatari.
Asezarea este una cu istorie recenta (sec. XVII) deoarece, anterior, zona era inca inundata de ape, grindurile nefiind inca formate.
In perioada turceasca, inainte de 1878, apare pe harti sub denumirile de „Cedirlez” sau „Aghios Georgios”(denumire greceasca, dovada a faptului colonizarii grecesti).
Punctul extrem al Romaniei unde natura se poate bucura inca de salbaticie pastrata la limite decente, locul unde Dunarea intalneşte Marea Neagra, plaja unde egretele şi caii inca se simt liberi este Sfantu Gheorghe (vezi Pensiuni Sfantu Gheorghe). Un sat transformat usor, usor in statiune, unde natura inca nu a fost imblanzita in totalitate de om si unde ramane de vazut cat timp va mai rezista identitatea satului ispitei turismului in masa.