OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Echinoctiul de primavara

Primul fenomen astronomic ce anunta sosirea primaverii este echinoctiul de primavara

Dupa „Martisor”, „Babe” si „Mosi”, dupa "zapada mieilor", cand calendaristic deja am pasit in anotimpul primaverii, desi luna martie se dovedeste a fi destul de capricioasa, ne apropiem de momentul echinoctiului de primavara, ce marcheaza inceputul primaverii astronomice. El se produce in jurul datei de 20 martie cand longitudinea astronomica a acestuia revine la valoarea de zero grade.

La momentul echinoctiului de primavara soarele traverseaza ecuatorul ceresc trecand din emisfera australa a sferei ceresti in cea boreala. Cand Soarele se afla in acest punct, numit punct vernal, el descrie miscarea diurna in lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determina, la data respectiva, egalitatea duratei zilelor cu cea a noptilor, indiferent de latitudine.

 

La latitudinile tarii noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, aceasta cifra reprezinta si valoarea medie a inaltimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodata, la data de 20 martie, soarele rasare in punctul cardinal est si apune in punctul cardinal vest.

Incepand de la aceasta data, durata zilei (fata de cea a noptii) va fi in continua crestere, iar cea a noptii (fata de cea a zilei) in scadere, pana la data de 21 iunie, cand va avea loc momentul solstitiului de vara.

Intra in LaPensiuni.ro
Ai uitat parola?
Turist? Inscrie-te!
Creaza-ti un cont pentru a avea acces la toate functionalitatile!

Sau inscrie-te folosind email-ul tau

Username deja folosit!
Bine ai venit in LaPensiuni.ro

Click pe linkul din email-ul trimis de catre noi pentru a completa inscrierea

OK