OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Farmacia Naturii: Echinaceea

Natura ca de obicei ne vine mereu in ajutor, este suficient sa ne uitam atent in universul farmaciei naturii!


Originara din America Nord, Echinaceea (echinacea purpurea) a reusit sa se faca cunoscuta in aproape toata lumea datorita proprietatilor sale imunostimulatoare. Este o planta care se adapteaza usor diverselor conditii de mediu, crescand spontan si o putem intalni atat in zonele de campie cat si in cele de munte, pana la 1500 m altitudine (vezi Cazare la munte). Iubeste zonele deschise si insorite, nu este foarte pretentioasa chiar daca ar prefera pamantul fertil, bine drenat cu tendinte nisipoase.
Isi face aparitia la sfarsitul primaverii cu o perioada de inflorire intre lunile iunie si august.

Pentru amerindieni echinaceea a fost un medicament fundamental. Erau utilizate mai ales radacinile, aplicand cataplasme de radacina pe orice tip de rana sau de muscaturi de animale sau de insecte. Infuziile atat din radacina cat si frunze si floare se foloseau impotriva racelilor, durerilor de gat, a variolei, a pojarului, a artritelor. In scurt timp proprietatile terapeutice ale echinaceei se raspandesc iar in anul 1870 Dr. Mayer o folosteste ca ingredient intr-un preparat eficient in tratamentul septicemiilor si a muscaturii sarpelui cu clopotei.

 


In anul 1916 este recunoscuta ca planta medicinala, utilizarea sa terapeutica ajungand mai tarziu si in Europa. La sfarsitul anilor '80 este studiata intens de catre cercetatorii germani iar in prezent este cea mai vanduta planta medicinala.
Este folosita sub forma de infuzii, tincturi, unguente, capsule, etc. Partea cea mai des utilizata este radacina proaspata datorita faptului ca aceasta contine in concentratia maxima principiile active: uleiuri esentiale, polizaharide, fenoli, rasini. Polizaharidele continute in aceasta planta stimuleaza procesele imunitare iar echinacozida s-a dovedit a avea calitati antibiotice.

Capacitatea Echinaceei de a stimula sistemul nostru imunitar prin implicarea sa in producerea de substante antivirale (interferon) ne ajuta in aceasta perioada rece a anului sa facem fata racelilor si gripelor.
Este de altfel utila in tratarea infectiilor rinichilor, este un bun antiinflamator, este un bun aliat la vindecarea arsurilor, a diferitelor infectii ale pielii, ajuta la vindecarea psoriazisului. Prezinta proprietati anticancerigene, are efecte de protector hepatic si nu in ultimul rand inhiba activitatea virusurilor herpetice.

Evident ca este recomandata consultarea specialistilor in domeniu inainte de a incepe orice tip de tratament.
Natura ca de obicei ne vine mereu in ajutor, este suficient sa ne uitam atent in universul farmaciei naturii!

Intra in LaPensiuni.ro
Ai uitat parola?
Turist? Inscrie-te!
Creaza-ti un cont pentru a avea acces la toate functionalitatile!

Sau inscrie-te folosind email-ul tau

Username deja folosit!
Bine ai venit in LaPensiuni.ro

Click pe linkul din email-ul trimis de catre noi pentru a completa inscrierea

OK