Farmacia Naturii: Merisorul
Merisorul pentru amerindieni reprezenta fructul sacru, dar in acelasi timp este si un simbol al pacii si prieteniei
Merisorul (Vaccinium vitis-idaea) cunoscut si sub numele de afin rosu sau coacaz de munte, este un arbust in forma de tufa, inalt circa 30-40 cm, cu frunzulite ovale de un verde stralucitor. Florile sale sunt mici, albe sau roz, in forma de clopotel; fructele sunt la inceput albe apoi devin de un rosu intens, cu o pulpa densa si cu un gust dulce-acrisor - astringent.
Habitatul sau este in zonele inalte ale muntilor, la altitudini de peste 1200 de m, dar pana la 2000 m altitudine (vezi Cazare la munte). Il intalnim in America de Nord, dar si in anumite regiuni din Asia si Europa.
Merisorul pentru amerindieni reprezenta fructul sacru, simbol de pace si prietenie. De altfel ei sunt cei care au descoperit efectele sale benefice, vindecand ranile, combatand lipsa vitaminei C (scorbutul), problemele digestive si lipsa apetitului.
In zilele noastre beneficiile merisorului sunt concentrate mai ales in tratarea infectiilor cailor urinare. Este un excelent antiinflamator, antiseptic, diuretic, astringent, bogat in vitamina C. Antocianinele continute sunt esentiale pentru sistemul circulator.
Ca remediu fitoterapeutic este utilizat in tratarea inflamatiilor urogenitale, este un ajutor pentru persoanele in varsta care sufera de incontinenta dar si un bun intaritor al sistemului imunitar datorita prezentei mari de vitamina C.
In bucatarie este folosit pentru preparea diverselor sosuri care pot insoti cu succes carnea de vanat, in prepararea marmeladelor sau in preparea siropului.
Evident ca este recomandata consultarea specialistilor in domeniu inainte de a incepe orice tip de tratament.
Natura ca de obicei ne vine in ajutor, este suficient sa ne uitam atent in universul farmaciei naturii!