Farmacia Naturii: Rozmarinul
Un arbust cu proprietati culinare dar si farmaceutice deosebite
Rozmarinul (rosmarinus officinalis) este un arburst care face parte din flora spontana europeana. Creste in principal in zonele mediteraneene dar a reusit sa se aclimatizeze si in zone mai inalte (vezi Cazare la munte), colinare.
Frunzele sale sunt sub forma de ace, mereu verzi, cu flori mici si delicate de culoare albastra. De aici poate si numele sau format din Ros (roua) si maris (mare), "Roua Marii".
Este folosit inca din antichitate atat in bucatarie cat si in medicina traditionala dar si la anumite ritualuri religioase.
Proprietatile sale benefice sunt nenunmarate, datorate in special pricipiilor active continute in uleiurile esentiale.
In plus, este bogat in componenti chimici importanti, inclusiv in flavonoizi si derivati care ajuta impreuna la eficacitatea terapeutica. Contine cantitati importante de vitamine, printre care enumeram vitamina A, B si C dar si antioxidanti fenolici, acid rozmarinic si numeroase uleiuri volatile esentiale.
Este recunoscut ca fiind un tonic general excelent, un foarte bun revigornat. Eficient in starile de oboseala, atat cea fizica cat si in cea mentala fiind indicat in perioadele de surmenaj sau dupa o boala indelungata.
Actioneaza ca antispastic si analgezic. Este un bun anti-inflamator, antiseptic, antiparazitar si antibacterian, eficace chiar in cazul unor boli infectioase.
Datorita efectului sau antiseptic era folosit la purificarea aerului prin arderea crengutelor in interiorul incaperilor bolnavilor.
Tot in antichitate, datorita calitatilor sale antioxidante, era folosit la conservarea alimentelor in special al carnii. De altfel nu se poate spune cu siguranta daca intrebuintarile sale antice au plecat de la conservarea alimentelor sau daca de la uzul sau ca planta aromatica in bucatarie. Poate fi folosit proaspat sau uscat, ideal alaturi de carne, peste sau branzeturi.
Natura ca de obicei ne vine in ajutor, este suficient sa ne uitam atent in universul farmaciei naturii!