OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Farmacia Naturii: Siminocul

Siminocul, o planta cu foarte multe efecte curative dar si cu multe intrebuintari culinare

Siminocul (Helichrysum italicum) cunoscuta si sub numele de imortela, cununita sau coroana de paie este o planta originara din sudul Europei care face parte din familia Asteraceae. Este foarte rezistenta si se adapteaza perfect la solurile calcaroase si nisipoase. Creste in zonele de campie si deal si poate fi intalnita pana la 1000 m altitudine, important este sa aiba o buna expunere la soare. Taiat, siminocul isi pastreaza forma si culoarea timp indelungat, de aici si denumirea de imortela.

Numele sau - helichrysum - vine din limba greaca si insemana "aurul soarelui" facand referinta atat la clima de care are nevoie dar si la caracteristicile florilor sub forma de bilute mici de culoare galben auriu.
Planta este inalta circa 50 de cm iar frunzele sale sunt inguste si lunguiete de culoare argintie, asemanatoare cu cele ale lavandei.

 

 

Proprietatile sunt nenumarate, de exemplu florile sunt utilizate in tratamentul alergiilor care afecteaza caile respiratorii si tesuturile cutanee. Studiile clinice au demonstrat utilitatea siminocului in afectiunile aparatului respirator atat de tip alergic cat si infectiv, justificat fiind de prezenta uleiurilor esentiale, a flavonoizilor, acidului caffeic, etc. Aceste principii active ofera plantei proprietatile antihistaminice, antiinflamatorii, antibacteriene si expectorante.
Apa florala obtinuta prin distilarea partilor aeriene are proprietati cicatrizante, de activare a circulatie sangelui, de atenuare a petelor rosii, de hranire a pielii, detoxifiere, catifelare si hidratare. Ajuta la vindecarea cicatricilor, a eczemelor, in tratamentul acneei, iritatiilor dar si in cazuri de varice, celulita, hematoame.
Uleiul esential este un foarte bun antiinflamator, fungicid si astrigent. 
Sub forma de infuzie sau decoct este un bun depurativ si poate fi folosit cu succes in combaterea viermilor intestinali.
 

In bucatarie rolul siminocului este unul variat. Poate fi folosit ca si condiment, mirosul lui amintind de praful curry si deci ideal pentru prepararea pestelui sau a carnii dar in cantitati moderate, gustul sau fiind unul amarui. Florile pot fi folosite la prepararea unui lichior cu bune efecte digestive foarte apreciat in Sardinia- Italia, sau a ceaiurilor care ajuta la scaderea nivelului colesterolului. Mierea de siminoc denumita si "mierea de plaja" este in schimb o raritate, este o miere foarte parfumata si plina de proprietati benefice pentru organism.

Evident ca este recomandata consultarea specialistilor in domeniu inainte de a incepe orice tip de tratament.
Natura ca de obicei ne vine in ajutor, este suficient sa ne uitam atent in universul farmaciei naturii!

Intra in LaPensiuni.ro
Ai uitat parola?
Turist? Inscrie-te!
Creaza-ti un cont pentru a avea acces la toate functionalitatile!

Sau inscrie-te folosind email-ul tau

Username deja folosit!
Bine ai venit in LaPensiuni.ro

Click pe linkul din email-ul trimis de catre noi pentru a completa inscrierea

OK