OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Fugi cu Donath

  Primul eveniment obstacle race din Romania va asteapta in 25 mai la Cluj-Napoca!

E musai sa fugi cu Donath! In padurea Hoia din Cluj-Napoca, in cea mai faina cursa de pana acum!
De ce Donath? Pentru ca avem o varianta autohtona a legendei lui Phidippides, eroul de la Marathon pe care dorim sa o readucem in actualitate. Si pentru ca startul se va da de langa Taietura Turcului, iar traseul este in padurea Hoia, adica exact in locurile pomenite in legenda.

Iata ce scrie Lukacs Jozsef, autorul cartii “Povestea orasului - comoara” aparuta in doua editii la editura Apostrof: “Legenda spune ca au venit turcii sa asedieze cetatea Clujului. Dar deoarece se stia ca Transilvania Civitas Primaria, adica primul oras din Transilvania, era aparat de ziduri puternice si de numerosi osteni, au evitat sa o atace direct.

S-au gandit sa inceapa un asediu lung si sa infometeze orasul pana cand vor reusi sa-l cucereasca. Oastea nici macar nu s-a aratat in preajma zidurilor Clujului, ascunzandu-se la o distanta de o jumatate de zi de mers fata de oras, in valea paraului Nadas. Clujul (vezi Pensiuni Cluj) era insa bine pregatit pentru un lung asediu: orasul era mare, bogat, avea din belsug rezerve de hrana, iar apa nu reprezenta o problema, caci acolo curgea Somesul, chiar sub zidurile cetatii.

Turcii nascocisera insa un plan diabolic. S-au gandit sa taie dealul care se ridica intre valea Somesului si valea Nadasului si sa devieze Somesul in valea Nadasului, lasand astfel Clujul fara apa. Au dat curs acestui plan, incepand sa sape dealul.

Din fericire, un cioban pe nume Donath, care pastorea turma in apropiere, langa padurea Hoia, a observat acest lucru. El si-a dat seama ca planul turcilor era un pericol. A parasit turma si a fugit prin poarta Manasturului, pana in centrul Clujului, unde a alertat aparatorii orasului.

Legenda spune ca, dupa ce a transmis vestea, din cauza emotiei si a efortului, Donath a murit subit. Clujenii au iesit din oras, au atacat si au alungat turcii, salvand astfel orasul. In semn de multumire si recunostinta pentru fapta eroica a lui Donath, i-au ridicat o statuie pe Dealul Cetatuii, chiar in locul in care acesta obisnuia sa-si pasca oile.

De atunci, batranii spun ca omul de piatra coboara in fiecare noapte pentru a se convinge ca orasul este in siguranta, dupa care, umplandu-si ulciorul cu apa din Somes, se intoarce la locul lui, pe coama dealului, la Taietura Turcului.”

In 25 mai, la Transilvania Civitas Primaria!

sursa: fugicudonath.runsilvania.ro

 

Pensiuni Cluj 
Pensiune Cluj 
Cazare Cluj 
Pensiuni Apuseni 
Pensiune Apuseni
Cazare Apuseni 
Pensiuni Belis si imprejurimi 
Pensiune Belis si imprejurimi 
Cazare Belis si imprejurimi 
Pensiuni Valea Draganului 
Pensiune Valea Draganului 
Cazare Valea Draganului
 
Intra in LaPensiuni.ro
Ai uitat parola?
Turist? Inscrie-te!
Creaza-ti un cont pentru a avea acces la toate functionalitatile!

Sau inscrie-te folosind email-ul tau

Username deja folosit!
Bine ai venit in LaPensiuni.ro

Click pe linkul din email-ul trimis de catre noi pentru a completa inscrierea

OK