Gura Portitei - un colt de rai asezat pe o fasie ingusta de nisip
Gura Portitei este un colt de rai asezat pe o fasie ingusta de nisip, intre Marea Neagra si Lacul Razelm.
Gura Portitei este un colt de rai asezat pe o fasie ingusta de nisip, intre Marea Neagra si Lacul Razelm. Mai precis, intre limanul Golovita, care face parte din complexul lagunar Razelm din partea de sud a Deltei Dunarii si Marea cea mare. Este locul in care poti vedea rasaritul pe mare si apusul pe lac. Loc unic in Romania mai ales prin combinatia uluitoare a peisajului litoral cu cel deltaic.
Gura Portitei (Portita) atestata pe harti undeva prin 1736 era initial un sat pescaresc care, firesc, avea si o cherhana de unde se putea procura peste. Azi este cunoscuta ca una dintre cele mai retrase (si inca relativ linistite) destinatii turistice de pe litoralul romanesc. Este o statiune in toata regula ce ofera conditii pentru amatorii de natura. Accesul in statiune se face cu ambarcatiuni, de la Jurilovca peste lacul Golovita, in care se ajunge in cca 45 minute timp in care putem admira colonii de pelicani sau alte pasari specifice deltei.
Denumirea Gura Portitei vine de la faptul ca Limanul Golovita comunica in trecut cu marea formand un fel de golf al Marii Negre. In timp, aluviunile au oprit comunicarea cu marea (prin anii 1970), transformand Golovita intr-un lac inchis, cu apa in curs de desalinizare si eutrofizare. Lacul comunica liber la nord cu lacul Razim, iar la sud cu limanul Sinoe, printr-un sistem de ecluze. Fiind parte a „Rezervatiei biosferei deltei Dunarii” zona se supune regulilor specifice. Acest loc ramane unul dintre cele mai frumoare locuri cu resurse naturale si peisagistice din Romania si este recomandat oricui vrea sa cunoasca frumusetile tarii.