OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Lacul de acumulare Izvorul Muntelui

Lacul de acumulare Izvorul Muntelui este situat la 4 km de orasul Bicaz si la 35 km de municipiul Piatra Neamt.

Lacul de acumulare "Izvorul Muntelui", cel mai mare lac antropic amenajat pe râurile interioare din România este situat pe cursul superior al raului Bistrita (vezi Pensiuni Bistrita), si a fost realizat ca urmare a construirii barajului hidroenergetic cu acelaşi nume. Din acesta este alimentata centrala hidroelectrică Bicaz-Stejaru.


Suprafata lacului Izvorul Muntelui variaza in functie de regimul de exploatare, cota maxima fiind situata la 516 m altitudine, iar cea minima la 434 m altitudine. In medie, perimetrul lacului este de aproximativ 71 km iar lungimea sa de 40 km. Apa lacului de acumulare este folosita pentru producerea de energie electrica in centrala hidroelectrică „Bicaz-Stejaru”, centrala cu o capacitate de 210 MW. Lacul se afla intr-o zona cu un potential turistic deosebit, in apropiere de Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas.Din punct de vedere al faunei, lacul cuprinde o gama variata de specii, si anume: mreana, clean, lostrita, scobar, moioaga, babusca, pastrav indigen, pastrav de lac şi pastrav curcubeu, oblet, porcusor, platica. Pe malul Lacului Izvorul Muntelui se regaseste si o crescatorie de pastrav, in localitatea Potoci, unde cei pasionati de gustarile pe baza de peste pot servi un pastrav proaspat prins din lac. Tot aici se afla si Statiunea de Cercetari Biologice Potoci-Bicaz a Universitatii “Al. I. Cuza” – Iasi, singurul loc din Moldova (vezi Pensiuni Moldova) unde se pot face scufundari.

Barajul de la Bicaz (vezi Pensiuni Bicaz), a fost construit intre anii 1950-1960 si uneste Muntele Gicovanu cu Obcina Horstei.

In apropierea barajului exista un port amenajat de unde turistii se pot bucura de agrement pe lacul Izvorul Muntelui: se pot face mini-croaziere cu vaporasul pe lac sau se pot inchiria barci, salupe si hidro-biciclete. De asemenea, cei pasionati de pescuit vor gasi aici destule locuri special amenajate. Turistii au posibilitatea sa se cazeze pe malul lacului sau la una din pensiunile din Izvorul Muntelui.

Intra in LaPensiuni.ro
Ai uitat parola?
Turist? Inscrie-te!
Creaza-ti un cont pentru a avea acces la toate functionalitatile!

Sau inscrie-te folosind email-ul tau

Username deja folosit!
Bine ai venit in LaPensiuni.ro

Click pe linkul din email-ul trimis de catre noi pentru a completa inscrierea

OK