OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Liliacul: frumusete, parfum si puteri vindecatoare

Un arbust semet, ce ne incanta primaverile, cu o floare frumoasa si care raspandeste un parfum divin

Liliacul - pe numele sau latinesc syringa vulgaris - este un arbust care atinge o inaltime de 7-8 m. Frunzele liliacului sunt in forma de inima, alungite, cu pedunculi lungi, asezate una in fata alteia.
Liber, liliacul infloreste in lunile mai-iunie, iar in cultura fortata si in octombrie. Florile parfumate sunt asezate in ciorchine, de forme si culori diferite.

In cultura exista peste 800 de soiuri, ceea ce atesta preocuparea cultivatorilor pentru aceasta specie. S-au detinut cultivaruri cu flori de diferite culori si nuante simple sau "batute", de exemplu:

- cu flori simple: „Pasteur-lila", „Jan van Toi";
- cu flori albe: „Buffon-mov", „Prim rose";
- cu flori "batute": „Charles Joly";
- cu flori rosii purpuriu inchis: „Mme Lemoine".

 



Liliacul este un arbust foarte apreciat pentru florile sale minunate si parfumate, dar si pentru tratarea diverselor afectiuni. Ne bucuram de frumusetea florilor de liliac in fiecare primavara, fara sa le cunoastem, din pacate, puterile vindecatoare.

Pentru prepararea de ceaiuri sau leacuri din liliac se folosesc toate partile arbustului.
Florile de liliac ne incanta cu parfumul lor delicat si au in acelasi timp si proprietati terapeutice, ce pot alina o multime de suferinte interne: hepatice, reumatice, respiratorii, diabet si digestive. In scop fitoterapeutic, de la arbustul de liliac nu se folosesc numai florile, ci si frunzele, mugurii si scoarta, care au efect vasodilatator, antireumatic, astringent si tonic.

Este cultivat si in Romania de mai multe secole, fiind una dintre speciile cultivate inca de la infiintare in Gradina Botanica din Iasi, prima gradina de acest gen din tara noastra (1856). Liliacul este originar din Asia si Europa, majoritatea speciilor provenind insa din Asia.

Liliacul este crescut in multe zone si se gaseste in numeroase varietati, dar Rochester, o localitate din statul american New York, este fara nici un dubiu Capitala Mondiala a Liliacului. Dragostea pentru liliac dateaza din 1892, cand horticultorul John Dunbar de la "Highland Park" a plantat 20 de varietati pe pantele insorite ale parcului. Acum Highland Park este scena unui Festival anual dedicat florilor de liliac, care dureaza 2 saptamani, cu mai mult de 500.000 de oameni asistand la eveniment in fiecare an. Parcul contine peste 500 de varietati si peste 1.200 de tufisuri de liliac intinse pe 75 de hectare.


Pensiuni Transilvania

Pensiune Transilvania

Cazare Transilvania

Pensiuni Bucovina

Pensiune Bucovina

Cazare Bucovina

Pesniuni Oltenia

Pesniune Oltenia

Cazare Oltenia

Pensiuni Muntenia

Pensiune Muntenia

Cazare Muntenia



Intra in LaPensiuni.ro
Ai uitat parola?
Turist? Inscrie-te!
Creaza-ti un cont pentru a avea acces la toate functionalitatile!

Sau inscrie-te folosind email-ul tau

Username deja folosit!
Bine ai venit in LaPensiuni.ro

Click pe linkul din email-ul trimis de catre noi pentru a completa inscrierea

OK