OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Lisa, La Valtori

In localitatea Lisa jud. Brasov este un loc numit “La valtori”, loc ce reprezinta cel mai vechi ansamblu de valtori din Romania si dateaza din anii 1850

Instalațiile tradiționale de prelucrare a lânii aflate in localitatea Lisa din judetul Brasov, numit “La vâltori” este cel mai vechi ansamblu de acest tip din România si dateaza din anii 1850. Meșteșugul prelucrării lânii cu ajutorul instalațiilor care pot fi vizitate și astăzi a fost transmis din generație în generație. Aici tradiționalul e la el acasă. In tot ceea ce vedem aici este vorba despre lână. Putem vedea toate etapele prelucrarii si tansformarii lanii de la momentul în care oile sunt tunse, până atunci când lana devine obiect util omului.

După ce lâna este spălată și uscată, este pusă într-o scărmănătoare, iar de acolo în următoarea mașinărie, un darac care o scarmănă bine-bine și o transforma intr-un fel de pătură moale. De la acest pas o mașină aproape identică va crea fire de lână, numai bune pentru tors și croșetat. Tanti Maria, custodele locului La Valtori este măritată de 60 de ani și spune că a găsit tot acest ansamblu aici, iar soțul ei, care are acum 84 de ani, le știe dintotdeauna în acest loc. Deci masinile se confunda cu vesnicia. Toată familia se ocupă de această activitate, a prelucrării lânii, iar membrii mai tineri vor duce mai departe tradiția.
Pentru a colora lâna se folosesc materiale naturale și, foarte rar, pigmenți. Odată ce lâna e colorată, se poate începe lucrul la război și covorul ori pătura prind forma.

După ce sunt tesute in războiul de țesut, materialele sunt puse în vâltoare. Un fel de masina de spalat automata din vechime. Această vâltoare are un fund mai micuț, apa vine pe jgheab cu viteză și prin învârtire obiectele se curăță frecandu-se una de alta. Când sunt scoase din vâltoare, materialele ajung în aparatul numit păruială sau coș de păruit, care folosește mărăcini de păducel. În timpul rotirii covoarelor, ghimpii de păducel opresc tot părul și astfel se mai curăță. Ulterior, într-o altă cameră se găsește un val de lemn care are cuie de frasin ascuțite unde se agata covoarele sau cergile si se pun la uscat. Se face un foc intr-o sobă și se creeaza o temperatură exact ca în saună. Covoarele ude astfel asezate, prin rotire, se lovesc de aceste cuie, iar lâna se fixează mult mai bine in timp ce se usuca.

Cazare Fagaras si imprejurimi 

Pensiuni Fagaras si imprejurimi

Intra in LaPensiuni.ro
Ai uitat parola?
Turist? Inscrie-te!
Creaza-ti un cont pentru a avea acces la toate functionalitatile!

Sau inscrie-te folosind email-ul tau

Username deja folosit!
Bine ai venit in LaPensiuni.ro

Click pe linkul din email-ul trimis de catre noi pentru a completa inscrierea

OK