Locuri bizare din Romania: Focul Viu de la Andreiasu
La Andreiasu de Jos putem intalni cu adevarat "dansul focului"
Situat in Muntii Buzaului (vezi Pensiuni Buzau), in satul Andreiasu de Jos, Focul Viu este o rezervatie geologica naturala care ocupa o suprafata de 40 de hectare si unde putem observa un fenomen aparte, mici emanatii de gaze care se aprind la contactul cu razele soarelui.
Nu este un fenomen unic in Romania, el se poate intalni si in zona Muntilor Apuseni si in centrul Depresiunii Transilvaniei, dar Focul Viu de la Andreiasu este deosebit datorita suprafetei mari pe care se manifesta. Astfel de focuri vii se mai gasesc in SUA, Australia si Asia.
Datorita structurii sedimentare a solului acesta permite degajarea gazelor prin crapaturile argilelor si gresiilor, fara a antrena si apele subterane. Acest fenomen poarta denumirea de emanatii de gaze uscate iar aprinderea se face de regula, de la soare. Flacarile sunt viu colorate, avand de la nuante de rosu si galben pana la albastru. Cel mai potrivit moment pentru a admira Focul Viu de la Andreiasu de Jos este noaptea, atunci cand se disting cel mai bine culorile.
Flacarile sunt de diferite dimensiuni si variaza de la cativa centimetri pana la 2 metri, avand un diametru la baza de circa 20-30 de centimetri. Pe langa metan, din sol mai ies si alte gaze precum dioxidul de carbon, azotul si heliul.
Cu toate ca a fost declarata monument al naturii si are un potential turistic ridicat, rezervatia Focul Viu de la Andreiasu de Jos nu este amenajata. Insa, puteti sa o includeti in traseul pe care il aveti stabilit pentru vacanta, alaturi de celelalte obiective turistice din zona. In apropierea Focului Viu de la Andreiasu de Jos se mai pot vizita trei lacuri, Mocearu, Meledic si Lacul Limpede. De asemenea, puteti vizita Vulcanii Noroiosi si pesterile din zona Buzau (vezi Cazare Buzau).