OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Mocanita din Moldovita

Nu numai in Ardeal gasim mocanite, acele trenuri mici, vechi, cu aburi, si foarte nostalgice, ci si in Moldova

Nu stiu daca stiti dar exista o mocanita si in Moldovita. Mocanita de pe acest traseu a fost pusa in functiune de Georg Hocevar, un cetatean cu dubla cetatenie - austriaca si romana. Programul trenuletului tras de locomotiva cu abur este acum doar sambata si duminca.

Exista o promisiune cum ca traseul de 10,5 kilometri al mocanitei Moldovita (vezi Pensiuni Moldovita) va fi extins pana la sarbatorile de iarna cu inca 1,5 km si va ajunge pana in centrul localitatii Argel. Un obstacol totusi exista, pentru ca cea mai costisitoare investitie de pe acest traseu o reprezinta reconstructia unui pod de 30 de metri care trece peste raul Moldovita, ce costa aproximativ 30.000 de euro. O mare parte din acesti bani au fost asigurati de Asociatia pentru Pastrarea Liniilor Ferate Inguste din Romania, dar si din donatii. De asemenea exista un program conform caruia cei care vor face donatii de peste 400 de lei vor primi o diploma si un bilet gratuit pe mocanita.

 


Intentia este ca turistii care vor merge in vizita in zona Moldovita sa poata ajunge pana la manastire cu Mocanita. Micul trenulet cu aburi circula in prezent doar pe ruta Moldovita – Argel.

„Noi dorim sa extindem traseul si pana la Manastirea Moldovita, pe o distanta de 5 kilometri, si in amonte, dupa Argel, cu 3-4 kilometri spre Rasca, unde este o zona superba. Astfel, cei care ajung in zona vor parcurge cu mocanita una dintre cele mai frumoase portiuni din comuna Moldovita”, a declarat viceprimarul comunei Moldovita, Petru Iasinovschi.

Linia ar urma sa fie extinsa cu aproximativ 5 kilometri, pana la Vatra Moldovitei (Pensiuni Vatra MoldoviteiPensiuni Bucovina). Extinderea traseului ar urma sa se faca prin montarea unei sine pe interiorul pe ecartamentul CFR deja existent, dar nefunctional, care se afla in conservare din anul 2010.

Oamenii din Moldovita au trimis o cerere ministrului delegat pentru turism prin care solicita sa faca demersuri la Ministerul Transporturilor si la CFR Iasi pentru a nu plati taxe pentru folosirea liniilor pe tronsonul de 5 kilometri.
Sarbatorile de iarna vor fi in aceasta situatie colorate cu atat de multe atractii in zona, altauri de cazarile in stil bucovinean, si al traditiilor si a bucatelor specifice zonei.

Intra in LaPensiuni.ro
Ai uitat parola?
Turist? Inscrie-te!
Creaza-ti un cont pentru a avea acces la toate functionalitatile!

Sau inscrie-te folosind email-ul tau

Username deja folosit!
Bine ai venit in LaPensiuni.ro

Click pe linkul din email-ul trimis de catre noi pentru a completa inscrierea

OK