OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Ouale incondeiate - o traditie straveche romaneasca

In traditia populara romaneasca, ouale de Paste sunt considerate un simbol al regenerarii si al purificarii


Incondeierea oualor de Paste, este o traditie straveche, de origine precrestina, practicata in Europa centrala si estica. Ouale incondeiate simbolizeaza sosirea primaverii si renasterea naturii.

In traditia populara romaneasca, ouale de Paste sunt considerate un simbol al regenerarii si al purificarii, ce protejaza animalele din gospodarie. Incondeierea oualor este practicata exclusiv de femei, cu o saptamana inainte de Paste, de obicei in „joia verde” si „vinerea seaca” in credinta ca acestea nu se strica. Motivele ornamentatiei oualelor incondeiate se diferentiaza in functie de localitate ce se prezinta in mai multe variante.
In prezent sunt folosite mai multe culori la incondeierea oualor, fiecare din ele avand un anume simbol si anume: albul este simbol al puritatii, rosul semnifica viata (culoarea sangelui), albastrul este culoarea cerului si a apei, iar negrul reprezinta fertilitatea, galbenul reprezinta soarele si aurul, insa liniile pictate pe oua simbolizeaza eternitatea. Ouale, in trecut, se vopseau in culori vegetale, insa astazi se utilizeaza mai des cele sintetice, chimice.

Culorile vegetale sunt preparate dupa retete stravechi, care au la baza o mare varietate de procedee si tehnici, astfel: culoarea rosie se obtine din coaja de mar dulce, frunze si flori de mar dulce, flori de sovarf, coaja de macies etc., albastrul se obtine din flori de viorele, galben se obtine din coji de ceapa, coaja de lemn paduret, coaja de lemnul cainelui, verdele poate fi obtinut din frunze de nuc, floarea-soarelui, negru se obtine din coaja verde a nucilor etc.

 


Tehnica incondeierii urmeaza un scenariu bine stabilit si anume: se spala cu grija coaja si se sterge cu otet (degresarea fiind necesara pentru prinderea uniforma a vopselei); se fierb la foc domol asezate culcat in apa vasului si apoi se introduc in baia de vopsea. Cele mai frumoase oua de Paste sunt ouale inchistrite, numite impropriu oua incondeiate. Tehnica uzitata este aceea a pastrarii culorii de fond si consta in trasarea pe ou a unor desene, cu ajutorul cerii de albine topita, si scufundarea succesiva in bai de culoare (galbena, rosie si neagra). Unealta folosita se numeste chisita si este un betisor de lemn ce are fixata la unul din capete o palnie minuscula confectionata din alama, prin care este petrecut un fir de par de porc. La sfarsit, dupa scriere si imbaiere, oul se incalzeste putin si, cu ajutorul unei carpe, de asemenea usor incalzita, se indeparteaza straturile de ceara, punandu-se in evidenta desenul. Daca dorim ca oul sa fie multicolor atunci se cufunda succesiv in culori din ce in ce mai inchise, dupa ce s-au scris motivele cu ceara, tot succesiv. Pentru a indeparta ceara, se pune oul aproape de o sursa de caldura si se sterge cu o pinza, apoi se unge cu ulei sau grasime pentru a-i da stralucire.

sursa: ouaincondeiate.com 

Pensiuni Transilvania

Pensiune Transilvania

Cazare Transilvania

Pensiuni Bucovina

Pensiune Bucovina

Cazare Bucovina

Pesniuni Oltenia

Pesniune Oltenia

Cazare Oltenia

Pensiuni Muntenia

Pensiune Muntenia

Cazare Muntenia

Intra in LaPensiuni.ro
Ai uitat parola?
Turist? Inscrie-te!
Creaza-ti un cont pentru a avea acces la toate functionalitatile!

Sau inscrie-te folosind email-ul tau

Username deja folosit!
Bine ai venit in LaPensiuni.ro

Click pe linkul din email-ul trimis de catre noi pentru a completa inscrierea

OK