Padurile virgine din Romania- Padurea Strambu-Baiut
O padure virgina cu arbori seculari si nepatrunsa inca de activitatea umana gasim in Maramures
Romania are mii de hectare de paduri virgine si semivirgine in care traiesc arbori seculari ce ating inaltimi de 50-60 de metri.
O padure virgina este o padure care de-a lungul timpului si-a desfasurat viata in mod natural, fara interventia omului sub nicio forma. Caracteristicile padurii virgine sunt: o biodiversitate accentuata, adica o varietate mare de dimensiuni si de varsta a arborilor, unii dintre ei avand varste apropiate de limita longevitatii fiziologice. O alta caracteristica o reprezinta lipsa interventiilor silviculturale si a celorlalte activitati umane, inclusiv a pasunatului domestic; prezenta frecventa a lemnului mort aflat in diferite stadii de descompunere; sol nealterat (cu exceptia eroziunii produse natural). O alta caracteristca importanta o reprezinta absenta drumurilor si a constructiilor in padure, cu exceptia unor trasee tematice sau de cercetare stiintifica sau turistice; dispunerea continua a padurii pe o suprafata compacta, astfel incat sa existe sufuient spatiu pentru a se asigura autoreglarea si perpetuarea ecosistemului.
Padurile virgine sunt foarte importante pentru multe dintre speciile salbatice de animale pentru ca ele au nevoie de hrana si de liniste si de aceea prefera paduri neatinse, neumblate, unde se simt in siguranta. Pentru urs e important sa aiba astfel de habitate unde sa se poata dezvolta toate speciile de plante, inclusiv cele cu care se hraneste ursul care are o pondere de 80-85% de hrana vegetala din ceea foloseste el ca hrana.
Una dintre padurile virgine cele mai autentice este cea de la Strambu-Baiut din Maramures (vezi Pensiuni Maramures), aflata in Muntii Tibles. Padurea are 250 de hectare si a fost pusa sub protectie. Deoarece nu exista trasee turistice marcate si nu s-a dezvoltat niciun drum prin ea, padurea este destul de greu accesibila. In aceasta padure traiesc si arbori care ating varste uriase, de 300-500 de ani, au stabilit specialistii World Wide Fund – Romania. La 140 de ani, un arbore ajunge la 48-50 de centimetri in diametru, iar la 300 de ani la 120 de centimetri, arata masuratorile realizate de organizatia de mediu.
Organizatia de mediu WWF – Romania a inceput sa identifice in teren aceste paduri neatinse de interventiile umane pentru a alcatui un catalog complet al padurilor virgine din Romania.