OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Pasul Rotunda, legatura dintre Transilvania, Maramures si Bucovina

Cum am mai scris si despre Pasul Tihuta, trecatorile romanesti sunt adevarate placi turnante pentru amatorii de drumetii in creierii muntilor.

Cum am mai scris si despre Pasul Tihuta, trecatorile romanesti sunt adevarate placi turnante pentru amatorii de drumetii in creierii muntilor. Mai ales daca pasul este situat la intersectia a trei regiuni istorice si este considerat cel mai pitoresc pas de altitudine din Carpatii Orientali.


Asa este cazul Pasului Rotunda, de unde poti cuprinde cu privirea dar si cu pasul, Tara Bargaielor spre sud, Tara Maramuresului spre nord-vest si Tara Bucovinei (compartimentul Dornelor) spre nord-est.
Pasul il gasiti relativ usor pe harta, dar sa va explic cum ajungeti acolo si ce aveti de vazut. Are altitudinea de 1271 de metri si se afla pe un drum national (?!), DN 17 D, care urca pana aproape de izvoarele Somesului Mare.
Mergeti prin comunele Rodna si Sant (ultima localitate este Valea Mare) si urcati apoi prin paduri nesfarsite si serpentine prietenoase, pana la indicatoarele din fotografii.
Drumul a fost construit in 1859, pentru a lega regiunile mentionate, sau judetele Bistrita -Nasaud, Maramures si Suceava.
Drumul este pietruit, si suficient de accesibil, dar aveti grija sa nu porniti dupa ce a plouat, s-ar putea sa ramaneti acolo si sa va intalniti cu ursuletii.




Practic, pana la cabana de la Rotunda, nu vezi decat doua sau trei remorci vechi in care taietorii de lemne se odihnesc, in rest nici tipenie.
Tocmai asta da farmecul traseului. Surprinzator, sus va asteapta o cabana fara pretentii de mare pensiune, dotata cu cele necesare si administrata de doi oameni iubitori de munte, care traiesc non stop pe munte.
Panourile iti arata ca esti in Parcul National Muntii Rodnei, in zona rezervatiei Bila-Lala, cu trasee minunate spre Ineu (2279 m), al doilea varf ca inaltime din masiv, dupa Pietrosul Mare (2303 m). De aici se vede si vf. Omu din masivul cristalin al Suhardului (1932m), ceea ce-ti aminteste ca pe acolo trece Bistrita Aurie si se afla inima traditionala a Bucovinei.
Pana la Carlibaba sunt vreo 14 kilometri, iar pana in drumul national (DN 18) inca 6 kilometri si de acolo spre Pasul Prislop, alti cativa kilometri buni.

 




Asadar, opriti-va in Pasul Rotunda (sau Rodna, pe unele harti), cu cortul sau la cabana, si explorati Lacul Lala, varfurile Ineu si Ineut (pe marcaj banda albastra), Vf. Omu din Suhard, Pasul Prislop (1416 metri), sau la lacurile glaciare de pe culmile cristaline ale Rodnei.

Intra in LaPensiuni.ro
Ai uitat parola?
Turist? Inscrie-te!
Creaza-ti un cont pentru a avea acces la toate functionalitatile!

Sau inscrie-te folosind email-ul tau

Username deja folosit!
Bine ai venit in LaPensiuni.ro

Click pe linkul din email-ul trimis de catre noi pentru a completa inscrierea

OK