OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Pestera Coiba Mare din Apuseni

Pierduta undeva, intr-un versant abrupt de la valea Gardei Seci, aceasta pestera este destul de accesibila pentru iubitorii de speologie dar si pentru turistii obisnuiti.

Pierduta undeva, intr-un versant abrupt de la valea Gardei Seci, aceasta pestera este destul de accesibila pentru iubitorii de speologie dar si pentru turistii obisnuiti. Se afla intr-o companie selecta de superlative geografice care populeaza partea de sud a Masivului Bihorului, cum ar fi: crangul motesc Casa de Piatra- cea mai inalta asezare permanenta din Carpatii Romanesti, Ghetarul de la Vartop sau sora mai mica, pestera Coiba...Mica.

Lasati in dreapta drumul ce urca cu masina la Scărişoara si valea Ordancusei si continuati drumul printre cheile Gardei, trecand pe izbucul de la Moara lui Filea sau Tauzul cum ii spun localnicii si la doar 400 de metri de catunul mai sus mentionat, coborand pe o poteca din stanga drumului, va intalniti cu o maiestuoasa intrare croita parca pentru ciclopi.

 


Am surprins aburul cetos ce iesea din pestera, intr-o dimineata de iulie, dupa ce am cautat peretele inalt de 150 de metri, la baza caruia se afla o intrare ogivala mare cat cupola Ateneului si care ajunge la 47 de metri inaltime. Latimea intrarii este de 74 de metri, pentru ca pe masura ce se inainteaza, pestera sa se stranga intr-un sifon ingust care te va duce catre galeriile si cascadele din pestera pana la Lacul Mortii (nu se recomanda vizitarea interiorului in perioadele ploioase, pentru ca sifonul se umple cu apa).

 


Evident ca nu m-am aventurat in interior, pentru ca nu am nici experienta si nici echipament, m-am multumit cu cei 20 de metri parcursi peste stancile de la intrare si cu faptul ca apa ce patrunde in pestera iese cale de vreo 4 kilometri(dupa sateni sunt vreo 7km) pe sub calcarele jurasice, tocmai la Izbucul Tăuz.


Sora mai mica a Coibei Mari, se afla la vreo doua sute de metri in amonte si este inundata in totalitate, nivelul apei din lacul format la suprafata osciland permanent, in functie de cantitatea de precipitatii, in perioadele linistite azuriul apei seamana cu cel al gaurilor albastre din Bahamas.

Cristian Lascu, marele speolog si cercetator, recomanda pestera Coiba Mare, intr-un numar din NG Traveler (vol.II, 2009), printre cele 9 pesteri unde "simti fiorul autentic al experientei subterane".

Intra in LaPensiuni.ro
Ai uitat parola?
Turist? Inscrie-te!
Creaza-ti un cont pentru a avea acces la toate functionalitatile!

Sau inscrie-te folosind email-ul tau

Username deja folosit!
Bine ai venit in LaPensiuni.ro

Click pe linkul din email-ul trimis de catre noi pentru a completa inscrierea

OK