Podul lui Dumnezeu o minune naturala
Este singurul pod natural rutier din Romania si al doilea ca marime din Europa
Podul lui Dumnezeu (Podul Natural de la Ponoarele) este unicul pasaj natural rutier functionabil din Romania, traversat de DJ 670 Baia de Arama-Drobeta Turnu-Severin, vestigiu al Pesterii Podului, rezultat prin surparea tavanului acesteia. Este cel mai mare pod natural al tarii si al doilea ca marime din Europa (30 m lungime, 13 m latime, 22 m inaltime si 9 m grosime), dar singurul pe care se poate circula. Ca alcatuire petrografica prezinta o structura masiva de calcare stratificate in bancuri de 1-2 metri, arcada din aval aflându-se intr-o stare de conservare mult mai buna decât cea din amonte.
Legenda spune ca aici, in pestera Ponoarele, in trecut locuia Diavolul; acesta facea mult rau localnicilor, asa ca oamenii i-au cerut lui Dumezeu sa il indeparteze de ei. Dumnezeu, induplecat de rugile oamenilor din zona a dat deodata cu palma peste tavanul pesterii si stancile s-au rostogolit catre intrare. Acest lucru nu l-a impiedicat pe Diavol sa iasa la suprafata. A gasit cale de iesire pe sub deal, prin alta intrare a pesterii, intrare care dadea spre Lacul Zatonul Mare. Mai nervos, mai manios, mai aprig, Diavolul s-a agatat cu mainile de Dealul Pesterii si a format santuri de calcar, locurile care astazi sunt numite lapiezuri, adica lapiezurile Afroditei si ale Cleopatrei. Apoi, tot legenda zice ca sa urcat pe Stanca Diavolului si ca de acolo acesta vegheaza localnicii care se perinda prin pestera si pe care apoi, drept razbunare ii ineaca in Lacul Zatonul Mare.
Multe alte legende se invart in jurului podului natural. Acestea ar zice diverse: cum ca podul ar fi fost construit de Dumnezeu pentru a-i veni in ajutor Sfantului Nicodim cand acesta a vrut sa treaca spre Tismana (vezi Pensiuni Tismana) cautand de zor o cascada care i se aratase in vis. Deasupra acestei cascade calugarul trebuia sa construiasca o manastire; astfel, calugarul nostru se opreste la Ponoarele. Aici insa nu are viata lunga, deoarece doua familii il acuza de furt si acesta este nevoit sa plece, blestemand insa zona. Blestemul spunea ca apa avea sa se zbuciume, sa nu creasca pestele in ea si sa fie inghitita de pamant. Blestemul Calugarului Nicodim s-a potrivit foarte bine cu zona pentru ca de-a lungul apei s-au construit 8 mori care au fost ulterior abandonate, si in apa nu se gaseste nici picior de vietate; apa este inghitita de pestera la propriu, dar atunci cand ploua apa e aruncata afara. Tot legendelele care circula prin viu grai, spun ca podul a fost construit de legendarul Hercule sau de Iorgovan Iovan. Legenda lui Nicodim insa parea cea mai plauzibila.
De o parte si de alta a Podului lui Dumnezeu se afla lacurile de origine carstica: Zatonul mare si Zatonul Mic.