Primavara - fiecare floare are o poveste
Florile care “se nasc” odata ce soarele dezgheata pamantul au si ele o povestioara a lor.
Ghiocelul. Se povesteste ca atunci cand Dumnezeu a creat lumea i-a spus zapezii sa mearga si sa roage florile sa-i dea un pic din culoarea lor. Rand pe rand, florile au refuzat. Atunci, trista, zapada l-a intrebat si pe ghiocel daca vrea sa-i dea din culoarea lui. Ghiocelul a acceptat. Drept rasplata, omatul il lasa sa infloreasca cel dintai primavara.
Brandusa. Se povesteste ca Brandusa era fata cea mica a Imparatului Florilor, al carui taram era terorizat de un zmeu fioros, care cerea in fiecare an sa i se sacrifice un tanar. Brandusa s-a maritat cu un print pe care zmeul l-a rapit dupa nunta. Atunci printesa s-a hotarat sa isi salveze singura iubitul. Dupa ce a reusit sa-l gaseasca pe zmeu, s-a duelat cu acesta in sabii 7 zile si 7 nopti, reusind sa il infranga si sa isi elibereze sotul.
Zambila. O alta legenda povesteste despre un vas genovez care a naufragiat si din care a cazut o ladita cu bulbi de zambile. La mal, bulbii au gasit conditii prielnice si plaja s-a umplut cu zambile inflorite si parfumate. Localnicii, incantati de parfumul florilor si de culorile lor pastelate, au inceput sa le cultive in gradinile lor.
Lacramioara. Legenda spune ca traiau intr-o imparatie o sora si un frate care se iubeau foarte mult. Cand peste tara s-a abatut o boala grea, surioara a murit. Fratele s-a dus sa-si planga sora pe campiile si pe vaile unde se jucau. In acele locuri au crescut flori frumos mirositoare, care au capatat numele de lacramioare sau margaritare.
Laleaua. Se spune ca lalelele au fost aduse in Europa din gradinile sultanului Turciei, iar denumirea ei stiintifica, tulipa, vine de la cuvantul persan “toliban”, care inseamna turban, din cauza asemanarii acesteia cu un turban. Exista circa 100 de specii. Culoarea lalelei poate fi de la alb pur pana la un mov atat de inchis, ca “bate” in negru, dar cele mai des intalnite sunt cele in nuante de galben si rosu.
Stanjenelul sau irisul are floarea de culoare violeta, alba, galbena, rosie sau intr-o combinatie de nuante. Florile apar la inceputul primaverii. In mitologia greaca, Iris era o mesagera a zeilor. Cand pasea pe pamant, in urma ei cresteau flori in culorile curcubeului. In limba greaca, Iris inseamna curcubeu.
Papadia. Ingerul a intrebat toate florile unde ar vrea sa traiasca si, pentru ca nu i-a placut ce i-au raspuns, s-a dus si la o papadie si a intrebat-o si pe ea unde ar vrea sa traiasca. “Vai - a oftat papadia , - as vrea sa traiesc oriunde as putea fi gasita repede de copiii care merg la scoala sau care se zbenguiesc si alearga pe campii. As vrea sa fac fericit pe oricine cu floarea mea pufoasa”. Atunci ingerul i-a spus: “Tu esti floarea care imi place. Vei inflori primavara si vei fi numita floarea copiilor”.
Narcisa. Legenda spune ca o nimfa se indragostise de Narcis, un tanar foarte frumos si nemuritor, dar care nu avea voie sa se priveasca in oglinda. Suparata ca Narcis i-a respins dragostea, l-a indrumat catre un lac in care el si-a oglindit fata si, uimit de frumusetea sa, a ramas acolo sa se priveasca. Pentru a nu muri de foame admirandu-si neincetat imaginea, zeii l-au transformat intr-o floare care infloreste la sosirea primaverii, numita narcisa.
Magnoliile sunt cele mai vechi plante de pe pamant, care au supravietuit pana in zilele noastre din perioada in care existau dinozaurii. Numele plantei provine de la cel al botanistului francez Pierre Magnol, director al Gradinii Botanice din Montpellier (Franta) in secolul al XVIII-lea.
Panseluta. O legenda germana spune ca panseluta avea pe vremuri un parfum minunat. Oamenii veneau de departe pentru a o mirosi si calcau in picioare iarba din preajma lor. Din cauza asta vitele au ramas fara mancare. Vazand aceasta, floricica s-a dus la Dumnezeu si l-a rugat sa ajute sarmanele vite. Dumnezeu i-a ascultat ruga si i-a luat panselutei parfumul, dar a inzestrat- o in schimb cu o mare frumusete.