OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Primele doua certificari ca zona ecoturistica din Romania

S-au dat primele certificari pentru zone ecoturistice in Romania, adica pentru Zarnesti-Piatra Craiului si Creasta Cocosului-Mara-Cosau 

Printr-un aviz dat de Comisia Europeana s-au desemnat primele doua zone ecoturistice din Romania. Acestea sunt Zarnesti-Piatra Craiului (vezi Pensiuni Piatra Craiului), din judetul Brasov (vezi Pensiuni Brasov), si Creasta Cocosului-Mara-Cosau din judetul Maramures. Cele doua certificate au fost semnate si oferite in cadrul Adunarii Generale a Comisiei Europene pentru Turism, care a avut loc la Brasov (vezi Cazare Brasov).

Prima destinatie ecoturistica este orasul Zarnesti si imprejurimile sale, aflat la poalele frumosilor munti ai Pietrei Craiului (vezi Cazare Piatra Craiului) unde s-au dezvoltat o multime de pensiuniin ultimii 15 ani, pensiuni ce respecta normlele impuse de Parcul National Piatra Craiului. Una dintre atractiile principale este Rezervatia de ursi, care este situata la marginea orasului, unde au fost aduse animale prost ingrijte sau agresate din gradini zoologice. Deasemenea plimbarile in aer liber, sau drumetiile pe munte, fac din aceasta zona una dintre cele mai frumoase si pline de energie pozitiva din tara noastra.

 


Cea de-a doua destinatie ecoturistica este situata in Maramuresul istoric (vezi Cazare Maramures). Ea se afla in zona Muntilor Gutai, si acopera un areal cu localitati ce pastreaza foarte bine traditiile si obiceiurile romanesti din strabuni. Acest spatiu pur romanesc isi asteapta turistii in casute traditionale din lemn, sculptate manual, la gazde ospitaliere cu meniuri traditionale cu bunatati nemaivazute (vezi Pensiuni Maramures).

 


Regulile principale pe care trebuie sa le respecte o destinatie pentru a fi considerata ecoturistica se refera la faptul ca cel putin doua treimi dintre activitatile propuse oaspetilor trebuie sa aiba legatura cu natura sau munca in natura. O alta regula cere ca mai mult de jumatate dintre locurile de cazare sa fie cat mai aproape de felul de locuire traditionala, pensiunile trebuie sa fie dotate cu doar cateva camere si construite din materiale traditionale, iar meniul sa ofere produse locale, de preferinta bio din propria gospodarie.

Aceste criterii pentru desemnarea destinatiilor de ecoturism, elaborate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si mai multi parteneri, au fost lansate la Bucuresti, in noiembrie 2012. Acestea au fost elaborate pe baza celor dezvoltate de Consiliul Global de Turism Durabil (GSTC) si a Standardelor Europene de Ecoturism (EETLS), de catre Grupul de lucru interministerial pentru dezvoltarea ecoturismului in Romania, format din reprezentanti ai MDRT, Ministerului Mediului si Padurilor, Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, Institutului National de Cercetare Dezvoltare in Turism, Asociatiei World Wide Fund - Programul Dunare Carpatí Romania, Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, Asociatíei pentru Turism Rural Ecologic si Cultural din Romania si ai Asociatiei de Ecoturism din Romania (AER).

Potrivit initiatorilor, Romania este prima tara din Europa care lanseaza criterii de evaluare pentru destinatiile de ecoturism.

Intra in LaPensiuni.ro
Ai uitat parola?
Turist? Inscrie-te!
Creaza-ti un cont pentru a avea acces la toate functionalitatile!

Sau inscrie-te folosind email-ul tau

Username deja folosit!
Bine ai venit in LaPensiuni.ro

Click pe linkul din email-ul trimis de catre noi pentru a completa inscrierea

OK