Romania - vacanta la tara, turism rural. Pensiuni Agroturistice.
Chiar daca suntem la inceputul mileniului trei, într-o Europa ultratehnologizata, România continuă să isi întâmpine oaspeţii cu satele sale în care chiar şi peisajul, credinţa şi tradiţiile respira o atmosfera arhaica.
Exista sate de munte in Apuseni, Piatra Craiului, Fagaras, Nordul Olteniei si in multe alte locuri, care ajung pana la peste 1.000 metri altitudine, cu casele lor mici, ca in basme. Alte sate le vom gasim pe malul raurilor sau de-a lungul vailor cum ar fi Valea Prahovei, Slanic Prahova si imprejurimi, pe dealuri, intre vii si livezi, la fel cum exista asezarile rurale din Delta Dunarii sau cele de-a lungul litoralului Marii Negre. In multe dintre aceste sate exista pensiuni care ofera cu cazare, cu produse proprii si conditii cu adevarat rurale
Daca in occident universul si mediul rural a devenit de mult o amintire, calatorul in Romania are acum posibilitatea de a descoperi astfel de locuri in care ciobanii care isi duc turmele de oi pe pasunile din munti, de a vedea focurile campenesti care se aprind in preajma satelor, de a asista la mulsul oilor si pregatitul branzeturilor, de a intalni pe ulitele inguste ale satelor, se pot auzi sunete ”ciudate”: cainii care latra, mugetul vacilor care se intorc de la pasune, gastele si ratele din curtile taranilor.
In noptile lungi de iarna, tarancile tes la razboiul de tesut covoare si stergare in culori splendide. O simpla zi pe campuri, unde se treiera graul, poate deveni un cerimonial unic pentru turisti. Cerimonial la care nu numai ca se poate privi dar se poate partecipa efectiv alaturi de tarani. Turistul va putea sa fie nu numai un simplu oaspete dar si un participant activ la treieratul graului, la culesul viei, va putea invata cusutul la razboiul de tesut, sa participe la incondeiatul oualor de paste, sa gateasca sau sa taie lemne.
Pe inserat, femeile si batranii se aseaza pe bancute in fata portilor la povestit, sau daca este duminica se duc in centrul satului unde se strang cu totii si canta sau joaca hore vesele. Se imbraca frumoasele costume populare tesute si brodate de mana de catre taranci in lungile nopti de iarna, conform traditiei zonei (Transilvania si Moldova ofera nenumarate traditii in acest sens). Nu poti sa ramai indiferent in fata unui cuptor unde se coc placintele, colacii, cozonacii.
In multe locuri, cum ar fi in Tara Maramuresului, Moldova si nu numai, exista posibilitatea de a face plimbari in asfintzit cu carutele sau pe calare pe cai mandrii. Se poate merge la o partida de pescuit in raurile limpezi de munte, pe lacuri cristaline sau pe lungile canale ale Deltei Dunarii.
Ideal ar fi sa te gasesti in satele romanesti de sarbatoarea Pastelui sau a Craciunului sau sa petreci Revelionul, cele trei puncte cardinale ale romanilor in care traditzia inseamna grupuri de colondatori, tineri mascati, bucate traditionale, traditii care implinesc inimile celor vii si in acelasi timp mangaie inimile celor disparuti.
Civilizatia rurala romaneasca, nu a renuntat la folosirea din strabuni a ierburilor medicinale, cu leacuri pentru diverse boli, la zane si legende si sarabatori pagane, cum ar fi noaptea fantasmelor si a umbrelor care ies din morminte ... Dupa care poti sa-ti reculegi zambetul in cimitirul vesel de la Sapanta!
Pentru a putea trai toate acestea exista in aproape toate zonele tarii, pensiuni in care puteti petrece vacante de neuitat ca cele din vremea copilariei si a bunicilor. Merita din plin sa traiti o astfel de experienta. Sunt case in mijlocul naturii dar dotate cu tot comfortul lumii moderne.
Exista dealtfel, satuce greu accesibile, cu ulite inguste si unde locul televizorului si al radioului este luat de sunetul greierilor sau ciripitul mierlelor, la lumina palpainda a lampii cu gaz.
Fiecare loc este unic si are o poveste diferita, are traditiile lui, costumele lui populare si bucataria traditionala. Un lucru insa este acelasi peste tot: aceste satuce par a fi nascute din aceasi natura care le si protejeaza.
Iata mai jos o lista din care poti alege pensiuni care ofera regim de agroturism in zona care te intereseaza:
Pensiuni agroturistice in Zone Turistice
- Agroturism Tara Maramuresului
- Agroturism Valea Prahovei
- Agroturism Culoarul Rucar Bran
- Agroturism Marginimea Sibiului
- Agroturism Harghita Covasna
- Agroturism Apuseni
- Agroturism Piatra Craiului
- Agroturism Tara Hategului
- Agroturism pe Valea Oltului
- Agroturism Nordul Olteniei
- Agroturism Fagaras si Imprejurimi
- Agroturism Slanic Prahova
- Agroturism Ceahlau Bicaz
- Agroturism Tara Motilor
- Agroturism Arieseni
- Agroturism Transfagarasan
- Agroturism Delta Dunarii
- Agroturism Depresiunea Brasovului
- Agroturism Valea Buzaului
- Agroturism pe Litoral
Pensiuni agroturistice in Regiuni Istorice
- Agroturism Transilvania
- Agroturism Crisana
- Agroturism Muntenia
- Agroturism Moldova
- Agroturism Bucovina
- Agroturism Banat
- Agroturism Dobrogea
- Agroturism Oltenia
- Agroturism Maramures
Pensiuni agroturistice in Judete
- Agroturism Alba
- Agroturism Arges
- Agroturism Arad
- Agroturism Bacau
- Agroturism Bihor
- Agroturism Bistrita Nasaud
- Agroturism Brasov
- Agroturism Buzau
- Agroturism Cluj
- Agroturism Caras Severin
- Agroturism Constanta
- Agroturism Covasna
- Agroturism Gorj
- Agroturism Hunedoara
- Agroturism Harghita
- Agroturism Iasi
- Agroturism Mehedinti
- Agroturism Mures
- Agroturism Neamt
- Agroturism Olt
- Agroturism Prahova
- Agroturism Sibiu
- Agroturism Salaj
- Agroturism Satu Mare
- Agroturism Suceava
- Agroturism Tulcea
- Agroturism Timis
- Agroturism Valcea
- Agroturism Vrancea
- Agroturism Vaslui
- Agroturism Braila