OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Rosia Montana - Rana de aur a Romaniei

Dincolo de cearta si interesele politice, Rosia Montana este un muzeu natural ce are multe de spus depre istoria noastra.

Deja un loc comun in mentalul colectiv al zilelor noastre, Rosia Montana este o controversa la moda. Dincolo de cearta si interesele politice, Rosia Montana este un muzeu natural ce are multe de spus depre istoria noastra. Ea are o existenta milenara, fiind cunoscuta inca dinaintea cuceririi Daciei, amintita de Herodot, Pliniu, Titus Liviu si este una din cele mai vechi localitati cu traditie in exploatarea metalelor pretioase din Europa.
A fost infiintata de catre romani in timpul domniei lui Traian ca oras minier cu colonisti din Iliria.
Era cunoscuta sub numele de Alburnus Maior. Primul document in care s-a specificat acest nume este o tabla din ceara ce dateaza din 6 februarie 131.
In ruinele fostei cetati, arheologii au descoperit locuinte, morminte, galerii miniere, unelte pentru minerit, multe inscriptii in limba greaca si latina si 25 de table de ceara. Din istoria mineritului se mai poate aminti ca pe valea Rosiei erau steampuri care functionau asemanator morilor de apa, fiind folosite pentru macinarea minereului, in perioada anului cand pe valea Rosiei debitul apei era insuficient pentru steampuri, se deschidea stavilarul unui lac (tau) artificial.
Rosia Montana a cunoscut si trait toate evenimentele istoriei romanilor: In anul 1784 casele exploratorilor au fost distruse de catre revolutionarii lui Closca, nascut in satul Carpinis, iar in timpul revolutiei din 1848 Avram Iancu a avut aici pe Simion Balint, unul din cei mai devotati revolutionari.
Multe dintre descoperirile arheologice si evenimnetele istorice stiudiate pot fi vazute in Muzeul Mineritului din Rosia Montana.

 



In apropierea Rosiei Montane se afla doua formatiuni geologice unice declarate monumente ale naturii: Piatra Corbului si Piatra Despicata. Piatra Corbului este situata pe Dealul Carnic la o altitudine de aproximativ 950 m iar Piatra Despicata se afla intre Dealul Carnic si Dealul Cetatii.

Dealul Cetatii este probabil cea mai importanta marturie istorica, aici putand inca fi observate galeriile si puturile din fostele mine romane. Se afla la aproximativ o jumatate de ora de mers din centrul comunei.

Odata cu aparitia controversatului Proiect minier de la Rosia Montana, mai exact odata cu inceperea explorarilor aurifere din 1997, proiectele de turism au fost practic inlaturate de pe agenda autoritatilor locale, mizandu-se exclusiv pe acest proiect aflat in totala contradictie cu conceptul de dezvoltare durabila, obiectiv specific fiecarei comunitati locale civilizate. La polul opus de gandire se afla localitatile de pe Valea Ariesului, situate pe traseul Turda (vezi Pensiuni Turda) - Campeni si Campeni - Albac (vezi Pensiuni Albac)- Horea - Belis - Huedin, in care turismul rural, alaturi de alte activitati specifice zonei (cresterea animalelor insotita de subventii, culegerea fructelor de padure, prelucrarea lemnului, etc.) s-a dezvoltat puternic in ultimul deceniu, reprezentand deja o solutie viabila de dezvoltare pe termen lung. Odata cu punerea in exploatare a Proiectului minier de exploatare la suprafata prin cianurare exista riscul ca intreg turismul din Muntii Apuseni sa aiba de suferit datorita imensului baraj cu cianuri si a potentialelor infiltratii in panza freatica din intreaga zona, fiind posibila chiar o depopulare masiva a intregii zone.

 

Pensiuni Alba

Pensiune Alba

Cazare Alba

Pensiuni Apuseni

Pensiune Apuseni

Cazare Apuseni

Pensiuni Tara Motilor

Pensiune Tara Motilor

Cazare Tara Motilor

Agroturism Alba

Agroturism Tara Motilor

Agroturism Apuseni

Intra in LaPensiuni.ro
Ai uitat parola?
Turist? Inscrie-te!
Creaza-ti un cont pentru a avea acces la toate functionalitatile!

Sau inscrie-te folosind email-ul tau

Username deja folosit!
Bine ai venit in LaPensiuni.ro

Click pe linkul din email-ul trimis de catre noi pentru a completa inscrierea

OK