OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Roua cerului - planta ce se hraneste cu insecte

Desi suntem obisnuiti ca plantele carnivore sa fie gasite doar in zonele tropicale, iata ca gasim si la noi in tara un tip de planta carnivora

Unele dintre cele mai mari curiozitati pentru oameni au fost dintotdeauna plantele carnivore. De obicei aceste plante sunt intalnite in zonele tropicale dar si in Romania putem gasi cateva astfel de specii.

Una dintre speciile cele mai raspandite la noi este roua cerului (herba droserae). Se intalneste de obicei in turbariile din Maramures (vezi Pensiuni Maramures), Suceava (vezi Pensiuni Suceava), Harghita (vezi Pensiuni Harghita) sau Bihor (vezi Pensiuni Bihor), crescand alaturi de muschiul de turba (Sphagnum). Are frunze in forma de rozete de cca 2 cm asezate la baza tulpinii, acoperite cu o multime de glande rosiatice care secreta niste sucuri cu care planta prinde, omoara si digera insectele. Datorita acestor substante care arata ca niste picaturi de roua ce stralucesc in bataia soarelui isi poarta denumirea. Tulpina are intre 10-25 cm inaltime. Florile sunt micute, albe iar inflorirea are loc din iunie pana in august. 

 

 

Deoarece planta creste pe turba bogata in azot, care nu poate fi absorbit, isi completeaza substantele digerand insecte. In starea de repaus, glandele de pe suprafata rozetelor stau intinse. Orice excitare a plantei, mecanica sau chimica, se transmite la frunza si deci la tentaculele care incep sa se aplece spre centru, acoperind insecta prinsa acolo in substanta cleioasa de pe glande. Dupa ce insecta a fost suprimata, din producatoare de mucus cleios glandele devin producatoare de enzime ce inlesnesc digestia. 

 

 

Ca utilizare practica, partile aeriene ale plantei erau folosite in trecut in tratarea tusei convulsive. In unele regiuni ale Rusiei, femeile oparesc oalele de lut punand in apa fierbinte frunze de roua cerului deoarece fermentii din ele dizolva substantele proteice chiar in porii vasului.

Deoarece in ultimii ani s-a observat ca raspandirea ei inregistreaza un regres sau, chiar mai trist, ca a disparut complet din unele turbarii, ar trebui deci o protectie deosebita in ceea ce priveste aceasta planta.

Intra in LaPensiuni.ro
Ai uitat parola?
Turist? Inscrie-te!
Creaza-ti un cont pentru a avea acces la toate functionalitatile!

Sau inscrie-te folosind email-ul tau

Username deja folosit!
Bine ai venit in LaPensiuni.ro

Click pe linkul din email-ul trimis de catre noi pentru a completa inscrierea

OK