OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Sasca Montana, peisaje fermecatoare intre minerit si turism

Ridicata de romani, dezvoltata de austrieci, Sasca Montana se remarca azi prin ceea ce i-a mai ramas de pret- peisajele fermecatoare

De la Sasca Montana pana la Moldova Noua zona era cunoscuta drept regiunea celor 100 de mine. Din aceste mine se extrage cupru inca de pe vremea romanilor si si deci, sunt cele mai vechi mine din Banat (vezi Pensiuni Banat). Dupa romani, mineritul in Sasca a fost dezvoltat de austrieci atunci cand zona aceasta a banatului a fost sub ocupatie austriaca. Astfel, aici au fost adusi pentru a lucra in minerit si in industriile conexe ce se dezvoltau, pe langa muncitori din Oltenia, si muncitori din Austria, din Cehia sau Ungaria. Acesti oameni au ridicat din punct de vedere industrial Banatul, loc de o importanta majora la acea vreme pentru regatul austriac.

La Sasca Montana traditia mineritului fiind straveche a avut un important rol in dezvoltarea orasului. Astazi, mina de la Sasca Montana e inchisa si trece printr-un proces de ecologizare.

 


Informatiile despre mineritul din zona sunt acum adunate intr-un muzeu ce are ca tema aceasta indeletnicire. In muzeu se gasesc piese de mobilier de la sfarsitul secolului XIX, ceramica executata in Sasca Romana, covoare specifice zonei executate manual, poze, obiecte de feronerie, opaite si alte unelte de mina, broaste de usi si de porti, chei, fiare de calcat din diferite timpuri, lacate, cantare, o colectie de sticle vechi de bere, o colectie de timbre, carti vechi, si multe alte obiecte. Pe langa aceste obiecte, in general confectionate aici, muzeul mai contine si roci si minereuri din minele de la Sasca.

Este o zona bogata in traditii, iar localnicii incearca sa mai pastreze din ele. In Sasca Romana si Potoc, satele invecinate, inainte de lasatul secului Postul Pastelui, se sarbatoreste Fasangul.

Fasangul e un fel de carnaval in care lumea poarta tot felul de masti pentru a aduce noroc in casele localnicilor si pentru a alunga spiritele rele. Acest carnaval tine cateva zile dar in prima zi obiceiul spune ca localnicii trebuie sa poarte costume de mire sau mireasa. A doua zi, se confectioneaza un manechin care intruchipeaza moartea si se umbla cu el prin sat pentru a alunga spiritele rele. La lasarea serii localnicii ii dau foc, crezand in faptul ca acesta ia cu el toate spiritele rele.

Dupa acest ritual incepe petrecerea unde se canta si se danseaza iar misterul se dezvaluie la miezul noptii cand mastile se scot.

Sasca Montana este poarta catre zone pline de peisaje de basm (vezi Pensiuni munte) din tara noastra, unde turismul incepe sa capete importanta majora si de la care se asteapta revigorarea zonei. De aici pot fi vizitate Cheile Nerei cu tunelele specifice, Lacul Ochiul Beiului, cascada Beusnita, Cheile Susarei cu Moara Veche, Cascada Susara, Cantonul Damian, Lacul Dracului, Colectia Muzeala „Victor Tautu”, Manastirea Nera, Hambarul de Piatra si Crucea Husmanului din Sasca Montana, Monumentul Eroilor si Capela Catolica Veche. 

Intra in LaPensiuni.ro
Ai uitat parola?
Turist? Inscrie-te!
Creaza-ti un cont pentru a avea acces la toate functionalitatile!

Sau inscrie-te folosind email-ul tau

Username deja folosit!
Bine ai venit in LaPensiuni.ro

Click pe linkul din email-ul trimis de catre noi pentru a completa inscrierea

OK