OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Satul Ciocanesti - un muzeu in aer liber

Modelele traditionale isi gasesc un loc de cinste chiar pe peretii caselor din acest sat bucovinean

Una dintre nestematele Bucovinei, (vezi Pensiuni Bucovina) este negresit comuna Ciocanesti, comuna ce atrage prin pastrarea traditiilor stramosesti, lucru ce se vede inclusiv pe casele locuitorilor. Comuna este atestata documentar prin anul 1400 intr-un hrisov prin care se consemneaza primirea muntelui Suhard, de catre Alexandru Cel Bun, de la doamna sa Ana, "ca danie de domnie". Este dispusa de o parte si de alta a raului Bistriţa Aurie, si a drumului naţional 18.

Satul Ciocanesti este un adevarat muzeu in aer liber. Aici peste 600 de case au peretii pictati cu motive traditionale, ceea ce il face sa fie unic in Romania. Localnicii au preluat traditia aceasta de la parinti si bunici. De fapt totul a inceput cu mult timp in urma de la Leontina Taran, o femeie din sat, careia i-a venit ideea de a scoate modele din hainele traditionale si de a imbodobi si casa cu ele. A vorbit cu cel mai priceput zugrav din sat, Dumitru Tomoioaga, si imediat au fost aplicate modelele pe peretii casei ei. De aici ceilalti locuitori au inceput si ei sa-si picteze casele la fel, cu modelele frumoase si variate din portul popular. Comuna are si un Muzeu al Oualor incondeiate, cu trei colectii care au peste 1800 de exponate de o valoare rara.

Intamplarea face ca unul dintre fiii lui Dumitru Tomoioaga sa ajunga primar al comunei Ciocanesti, iar acesta cu sprijinul satenilor, a decis ca fiecare casa construita sau renovata sa fie decorata cu motive populare.
Tradiţia desenarii caselor este in trei culori specifice zonei, maro, negru si mustar. Daca ai desenele mai spectaculoase, esti considerat un gospodar adevarat. Nu este ulita sau varf de deal in Ciocanesti unde sa nu vezi case pictate cu simboluri stravechi. A fost pictata inclusiv biserica.

In Ciocanesti locuiau vechii artizani de arme din timpul voievozilor Bogdan, Dragos si stefan cel Mare. La inceput, intemeietorii satului au fost doua familii: Ciocan si Damaschin, care isi disputau muntele Botusul Mic, dar dintre ei, Ion Ciocan a fost cel care a si dat numele familiei sale satului pe care ulterior l-au infiintat. Astazi sunt foarte multe familii descendente din primii "Ciocani", si care si azi se numesc Ciocan.


Intra in LaPensiuni.ro
Ai uitat parola?
Turist? Inscrie-te!
Creaza-ti un cont pentru a avea acces la toate functionalitatile!

Sau inscrie-te folosind email-ul tau

Username deja folosit!
Bine ai venit in LaPensiuni.ro

Click pe linkul din email-ul trimis de catre noi pentru a completa inscrierea

OK