OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Trecutul medieval al Romaniei - Biserica Fortificata Biertan

Sasii au construit in Transilvania o serie de bijuterii arhitectonice ce azi stau marturie in ceea ce priveste influenta lor in aceasta zona.

Biserica fortificata din Biertan. Biertanul (din germana: Birthälm) se numara printre primele asezari germane din Transilvania fiind mentionat ca facand parte din teritoriul celor doua "Scaune" (Medias si Seica) in Diploma Andreeana din 1224.
Prima atestare a numelui sau dateaza din 1283, intr-un document privind impozitele cerute de Capitalul Catolic din Alba Iulia (vezi Pensiuni Alba Iulia) preotilor catolici din comunitatile sasesti.
Ca orice asezare saseasca, avea organizare urbanistica, remarcandu-se stilul franconic al sirurilor de case in jurul unei piete centrale, deasupra careia se inalta o impunatoare biserica-cetate. Satul Biertan (vezi Cazare Biertan) are pe teritoriul sau una dintre cele mai mari si mai impresionante cetati medievale din Transilvania.

Inconjurat de strazi bizare si vita de vie, biserica fortificata de secol XV de la Biertan este cocotata pe un deal in mijlocul satului. Are trei niveluri si de jur imprejur ziduri de aparare, legate de turnuri si porti, care inconjoara intregul ansamblu, ceea ce a facut ca bisreica sa fie imposibil de cucerit in timpurile medievale.

Altarul a fost construit de mesteri de la Viena si Nürenberg, intre 1483 si 1513. Usa, o adevarata minune inginereasca, are un mecanism de blocare deosebit de ingenios, cu 15 suruburi care pot fi activate simultan cu o cheie. Mecanismul a starnit un interes foarte mare la World Expo Paris, in 1900.
Astazi, Biertanul este un centru mestesugaresc si viticol important. Un alt lucru cu care se poate mandri asezarea este ca a fost sediul episcopiei evangleice timp de peste 300 ani.
Din Evul Mediu in centru a fost organizata o piata comuna utilizata ca atare, ca loc de targ saptamanal pana dupa cel de-al II-lea razboi mondial. Acest targ se tinea de doua ori pe an: in 21 octombrie si in 14 aprilie. In anii '50 piata a devenit parc, iar locul de targ saptamanal a fost mutat in alta parte.

 

Pensiuni Biertan

Pensiune Biertan

Cazare Biertan

Pensiuni Sibiu

Pensiune Sibiu

Cazare Sibiu

Agroturism Sibiu

Intra in LaPensiuni.ro
Ai uitat parola?
Turist? Inscrie-te!
Creaza-ti un cont pentru a avea acces la toate functionalitatile!

Sau inscrie-te folosind email-ul tau

Username deja folosit!
Bine ai venit in LaPensiuni.ro

Click pe linkul din email-ul trimis de catre noi pentru a completa inscrierea

OK