OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Tropaeum Traiani, vestigiul antic de la Adamclisi

Adamclisi-unul dintre cele mai importante vestigii antice de pe teritoriul Romaniei


Monumentul triumfal de la Adamclisi sau Tropaeum Traiani se gaseste la circa 60 de kilometri de Constanta (vezi Pensiuni Constanta). Se spunea ca acesta a fost construit in cinstea imparatului Traian, ca omagiu adus pentru infrangerea dacilor de catre romani din anul 102.

Pentru valoarea sa istorica importanta, monumentul a fost supus unei reconstituiri in anul 1977, dupa un model ipotetic al vechiului monument care se afla in ruine. Monumentul de la Adamclisi avea o inaltime de 39 de metri si o forma circulara cu un diamteru de 38 de metri. Nucleul cilindric care se ridica din mijlocul monumentului catre cer are cateva dimensiuni remarcabile: 12,6 metri inaltime si un diametru de 31 de metri.

Nucleul sau era imbracat in blocuri de piatra care se continuau cu un rand de metope in numar de 54. Din cele 54 de metope initiale, se mai pastreaza doar 48, sculptate in basorelief cu scene din timpul luptelor cu geto-dacii. Platforma circulara din jurul nucleului cilindric este formata din 7 trepte de piatra.


In partea superioara se gaseste trofeul bifacial, care infatiseaza o armura cu patru scuturi cilindrice. Acesta este, de fapt, un trunchi imbracat in armura clasica, cu arme de lupta, la picioarele caruia se gasesc si arme. La baza trofeului se afla doua grupuri statuare fiecare continand reprezentarea trupurilor a trei captivi.

Pe una din fetele nucleului cilindric a fost descifrata o inscriptie din care ar rezulta ca monumentul este inchinat „Zeului Marte Razbunatorul” de catre „Nerva Traian August, imparat si cezar, invingatorul germanilor si dacilor, fiul divinului Nerva, mare preot, pentru a XIII-a oara tribun, pentru a VI-a oara imparat, pentru a V-a oara consul, parintele patriei”.



Aflate de jur imprejurul monumentului, cele 54 de metope (s-a constat ca originea lor este din calcar de Deleni) infatiseaza in basorelief scene de razboi. Aceste metope sunt, de fapt, niste lespezi in forma dreptunghiulara, avand o inaltime de 1,48-149 metri.

Constructia aceasta este de o valoare extrem de importanta pentru istoria noastra si nu poate fi privita superficial, un vestigiu antic care spune multe despre o perioada istorica din care stramosii nostri au facut parte. Deasupra metopelor se afla o friza cu 26 de creneluri, din care, din pacate, s-au pastrat doar 23, sculptate si ele in basorelief, alcatuind coronamentul nucleului circular.


Monumentul triumfal facea parte dintr-un ansamblu care mai cuprindea si un altar funerar, pe ai carui pereti se aflau inscrise numele celor aproape 3.800 de soldati romani cazuti, se pare, in lupta de la Adamclisi, si totodata, mai cuprinde un mausoleu format din trei ziduri concentrice, in care, s-a concluzionat de istorici, ca ar fi fost inmormantat comandantul care, cu pretul vietii sale, a decis victoria in anul 102.

Originea monumentului de la Adamclisi nu a fost descifrata clar, intrucat de-a lungul timpului, istoricii ba i-au atribuit origini getice, ba tracice, chiar si persane si au plasat constructia in timp inaintea erei noastre, dupa secolul IV.

Intra in LaPensiuni.ro
Ai uitat parola?
Turist? Inscrie-te!
Creaza-ti un cont pentru a avea acces la toate functionalitatile!

Sau inscrie-te folosind email-ul tau

Username deja folosit!
Bine ai venit in LaPensiuni.ro

Click pe linkul din email-ul trimis de catre noi pentru a completa inscrierea

OK