OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Valea Cernei- aer pur si peisaje care-ti taie respiratia

Valea Cernei este de departe una dintre cele mai frumoase zone ale tarii noastre

Valea Cernei reprezinta un defileu lung de 40 de km pornind de sub Retezatul mic - Godeanu si mergand pana la Dunare (vezi Cazare Cazanele Dunarii). De jur imprejurul celor 40 de km pe care Cerna ii strabate prin munti oferid privelisti placute ochiului uman se afla Parcul National Domogled-Valea Cernei, parc ce numara 700 de pesteri, cca 24 de avenuri si intinse suprafete cu lapiezuri.

Raul Cerna ia nastere prin unirea apelor din izvorul care iese de sub Ciuceava Chicerii, adica Izbucul Cernei cu apele paraului Cernisoara (de unde pare sa ii vina si numele raului ce se va forma in aval). Paraul Cernisoara izvoraste la cca 10 km km mai sus, de sub Varful Patina, de la altitudinea de 2070 m. Mai jos de Izbucul Cernei, raului abia format i se adauga doi afluenti principali de pe partea dreapta si alti afluenti secundari de pe partea stanga. La varsarea in Dunare, Cerna formeaza un golf. Provenienta apelor din Izbucul Cernei nu este cunoscuta astazi, insa aici se intampa un lucuru rar. Temperatura apei este constant la 8 grade atat iarna, cat si vara. Izbucul Cernei are un debit de 1,5 – 2 metri cubi/s, fiind cel mai mare izbuc din tara.

 


Calatoria ne poarta printre munti si peisaje impresionante; punctul de plecare este la Targu Jiu (vezi Pensiuni Targu Jiu) pentru ca dupa cateva ore sa ajungem in Valea Cernei. Peisaje, munti, oameni, sate si trairi interioare toate stranse intr-un spatiu geografic de o frumusete rara.
Mai departe pentru a ajunge in Valea Cernei trebuie sa trecem prin pasul Godeanu pana la 904 m prin trecatoarea care desparte Oltenia de Banat. Traseul este unul plin de serpentine, peisaje deosebite, sate, lanuri de fan, livezi si case presarate ici colo. Pe partea de N-V se afla varful Vlascul Mic, cel mai inalt varf din zona care are 1733 m. Cand ajungem in trecatoare, ajungem in Podisul Mehedinti care este incojurat de aflorimente calcaroase pe care creste pinul negru de Banat- specie endemica.
Aceasta regiune a fost folosita inca din cele mai vechi timpuri pentru pasunatul oilor, astfel incat si astazi in zona stanele sunt foarte raspandite. La o plimbare la pas trebuie sa avem grija la cainii de stana, ciobanestii mioritici care pasezc mioarele in zona; daca totusi dam nas in nas cu unul e bine sa ne pastram calmul. Un alt pericol in aceasta zona de pe Valea Cernei este dat de vipera cu corn, un sarpe care este rareori agresiv dar a carui muscatura este letala.

Daca ne continuam calatoria cu masina pe Valea Cernei (vezi Cazare Valea Cernei) ajungem in orasul Baile Herculane (vezi Pensiuni Baile Herculane); orasul este cunoscut inca din perioada romana si este staiunea cu unul din cel mai pur aer din lume. In zona exista unitati de cazare si restaurante pentru servit masa; pentru mai multa siguranta e bine sa rezervam un loc la pensiune (vezi Pensiuni Valea Cernei)inainte de a pleca la drum.

 

Pensiuni Valea Cernei

Pensiune Valea Cernei

Cazare Valea Cernei

Pensiuni Baile Herculane

Pensiune Baile Herculane

Cazare Baile Herculane

Intra in LaPensiuni.ro
Ai uitat parola?
Turist? Inscrie-te!
Creaza-ti un cont pentru a avea acces la toate functionalitatile!

Sau inscrie-te folosind email-ul tau

Username deja folosit!
Bine ai venit in LaPensiuni.ro

Click pe linkul din email-ul trimis de catre noi pentru a completa inscrierea

OK