Rezervatia de tisa de la Tudora
Localizata in regiunea Dealul Mare - Tudora, la o altitudine de peste 550 m, prezinta specii de arbori de tisa-specie rara pentru tara noastra (lemn de esenta foarte tare).
Rezervatia a fost constituita in scopul conservarii acestui arbore Taxus baccata declarat monument al naturii pe intreg teritoriul tarii. Este un arbore ce se adapteaza in conditiile unui climat subarctic fiind specific taigalei siberiene, rezervatia de tisa este situata pe un canion, numit canionul Bahluiului care este sapat in calcare si gresii biogene prin eroziune verticala.
Cetatea Dacica de la Stancesti
Cetatea a fost datata in secolele VI-III î.Cr. si este una dintre cele mai impunatoare cetati geto-dacice din perioada hallstadtiana din Moldova.
Cetatea 1 se intinde pe o suprafata de aproximativ 40 ha. Este înconjurata de un puternic val de pamant ce masoara astazi aproximativ 3-5 m, spre exterior şi la baza cu şant de aparare adanc de 2,5-3 m, cu o latime pe creasta de 2-3 m si la baza de aproximativ 12-15 m. Spre est valul de pamant se intrerupe lasand o intrare de 3-4 m latime, probabil intrarea principala in aceasta cetate. Pe latura de sud se pastreaza ruinele unui turn în interiorul cetăţii. Suprafata este actualmente teren arabil, cultivandu-se mai ales porumb.
Cetatea 2 se intinde pe o suprafata aproximativ egala, spre sudul cetătii 1, si este de asemenea inconjurata de un impunator val de pamant de aproximativ aceleasi dimensiuni. Suprafata cetatii 2 este actualmente impadurita.
Biserica Sf. Nicolae , Popauti - Botosani , ctitorie a lui Stefan cel Mare si Sfant dateaza din 1496 s i are picturile interioare de mare valoare si de un caracter original. A fost amplasata intr-o pozitie strategica determinata de iminentele navaliri ale dusmanilor atrasi de bogatiile targului Botosanilor. Din acest motiv, cladirii propriu-zise a manastirii i-au fost adaugate trainice ziduri si un turn de veghe, conferindu-i aspectul unei veritabile cetati. Fatada cladirii este realizata din benzi de caramida aparenta smaltuita si discuri ceramice colorate, ornamente cu motive geometrice, faunistice si heraldice, iar pictura interioara dateaza din secolul XV.
Casa AndreiDarabani (Botosani) |