Amplasata intr-o zona in care frumusetea peisajului si linistea deplina te indeamna la intoarcerea spre sine, Manastirea Sucevita este considerata ca fiind una dintre cele mai desavarsite constructii. Cu o arhitectura deosebita, invesmantata cu fresce si picturi ce incanta privirea, detinand in patrimoniul sau lucrari bisericesti de o mare valoare artistica si istorica, edificiul este echilibrul perfect intre linie si culoare.
Documente datand din secolele XV si XVI amintesc despre schitul de lemn Sucevita ce avea hramul "Schimbarea la Fata a Domnului" si, care, potrivit traditiei a existat pe locul unde va fi ridicata marea biserica.
Salina Cacica este una din cele mai vechi exploatari de sare recristalizata din saramura din Europa, datand din perioada culturii Cris din neoliticul timpuriu (mileniul 5 i.Hr.) Existenta izvoarelor cu apa sarata de aici si folosirea lor in stare naturala, cat si pentru producerea sarii cristalizate prin fierbere are insa o vechime milenara, asa dupa cum au relevat-o cercetarile arheologice intreprinse in 1952 La Solca si in 1989 la Cacica. La adâncimea de 25 m s-a deschis prima camera in care s-a amenajat o capela. Lipsa unei biserici l-a determinat pe primul preot Jakub Bogdanowicz sa amenajeze în subteranele minei o capela în cinstea Sfintei Varvara.
Ceramica de Marginea este deja o marca binecunoscuta in intreaga lume. In Marginea inceputul olaritului este stabilit de catre istorici in jurul anului 1500.
Ceramica neagra de Marginea – mostenire dacica
Pentru iubitorul de istorie si de frumos, urmarirea acestui mestesug in timp si spatiu poate fi o preocupare extraordinar de placuta. Ceramica de culoare neagra este marturie a originii dacice. Ea se mai intalneste astazi numai in atelierele de olarit de la Marginea, jud. Suceava.