Padurea Letea este situata in partea de nord a Deltei, la est de comuna C.A.Rosetti. Zona strict protejata cuprinde doar o parte din suprafata totala a padurii, parte ce a fost pusa sub ocrotire inca din anul 1930 si devenita rezervatie naturala incepand cu 1938.
Padurea s-a dezvoltat sub forma unor fasii late (“hasmacuri”) in spatiile dintre dunele de nisip si este formata din stejar de lunca, stejar brumariu, plop alb, frasin de lunca, tei alb.
O caracteristica a padurii o constituie abundenta de plante cataratoare: vita salbatica, hameiul, curpenul de padure si nu in ultimul rand liana greceasca (Periploca graeca), cea care da padurii un aspect mediteranean. Totodata, aici au fost identificate peste 2.000 de specii de insecte, vipera de nisip (Vipera ursinii), vulturul codalb (Haliaeetus albicilla) - care cuibareste aici, trei specii de soim, corbul, etc.
Dunele de Nisip ( Dunele lui Omer ) In partea de vest a satului Caraorman, la aproximativ 500 de m de acesta, se afla dune de nisip foarte fin, care pot fi intalnite doar in trei locuri in Europa. Aceste dune de nisip din Caraorman sunt asezate transvesal pe directia de curgere a Dunarii si impreuna cu cele din Letea reprezinta portiuni din cordonul initial ce a blocat golful Tulcea, transformandu-l intr-o laguna, care ulterior s-a colmatat si a dat nastere Deltei Dunarii.
Dunele de nisip de origine marina au inaltimi de pana la 7-9 m si sunt semimobile, vantul transportand nisipul si grupandu-l in jurul plantelor mai putenice. Duna numita “Cuibisca” (nume ce se trage de la lacul din apropiere Cuibida) in urma cu 20 ani era foarte inalta, pentru ca in varful ei era un copac care a fixat nisipul in jurul lui. Dar dupa ce copacul din varf s-a uscat, vantul a spulberat nisipul si a redus inaltimea dunei in favoarea intinderii ei.
Vila RalucaJurilovca (Tulcea) |
Servicii
Atractii in apropiere:
Sport si activitati in imprejurimi: