Casa-muzeu Kazar- Vasile Kazar a fost cel mai de seama grafician pe care l-a dat Maramuresul. Expozitia este gazduita de casa de vara a artistului, datând din secolul XVIII, si prezinta vesminte si obiecte de uz casnic folosite într-o gospodarie maramureseana.
Cimitirul Vesel este un cimitir din localitatea Sapânta, judetul Maramures, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate, picturile naive reprezentând scene din viata si ocupatia persoanelor înhumate. Pe unele cruci exista chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuante umoristice, persoanele respective.
Ineditul acestui cimitir este diferentierea fata de majoritatea culturilor popoarelor, care considera moartea ca un eveniment foarte solemn. Uneori, caracterul aparte a acestui cimitir a fost pusa în legatura cu cultura dacilor, a caror filosofie era bazata pe nemurire si pe consideratia ca moartea era un motiv de bucurie, persoana respectiva ajungând într-o alta viata, mai buna.
Cimitirul îsi are originea în câteva cruci sculptate de Stan Ioan Patras. Astfel, în 1935, Patras a sculptat primul epitaf, iar din anii 1960 încoace, întreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un muzeu în aer liber de natura unica si o atrac?te turistica.
Unele cruci sunt pictate pe ambele parti. Pe o parte este plasata o descriere a vietii celui îngropat, iar pe celalalt o descriere a motivului mortii.
Localizat la intrarea in orasul Sighet, pe drumul dinspre Baia Mare, Muzeul Satului Maramuresean se alatura in 1981, Muzeului Etnografic al Maramuresului ca o sectie în aer liber.