Vulcanii Noroioşi
Vulcanii noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici (la 12 km de Berca) au fost descoperiti de francezul H. Cognand, in 1867, cu ocazia unor prospectiuni petroliere. In anul 1924, aceasta zona a fost declarata rezervatie naturala.
Vulcanii noroiosi sunt de fapt cratere in miniatura. Gazele naturale aflate la mai mult de 3000 metri adancime, in drumul lor catre suprafata, intra in contact cu panza freatica si solul argilos.
Astfel, datorita noroiului aruncat afara odata cu gazele, la suprafata se formeaza – vulcani noroiosi – conuri de diferite marimi. Acestia se intind pe circa 30 ha si reprezinta un fenomen unic in Romania.
Datorita straturilor de noroi uscat, locul are aspect selenar.
Mănăstirea Ciolanu
Manastirea Ciolanu este situata in vecinatatea localitatii Magura, judetul Buzau. Este atestata documentar din secolul al XVI-lea. Are doua biserici, una la intrare, numita Biserica din Vale si o alta, mai veche, la cativa zeci de metri mai sus, numita Biserica din Deal.
Dupa traditie, manastirea ar fi fost ctitorita de Doamna Neaga la anul 1590, desi alte izvoare indica drept ctitori, la anul 1568, pe boierii Dumitru Ciolanu din Transilvania, Radu si Dragomir Sorescu din Vernesti.
Chiar langa manastire, pe terenurile acesteia, a functionat, in ultimele decenii ale secolului XX, tabara de sculptura de la Magura.
Tabăra de sculptură de la Măgura
Langa manastirea Ciolanu din judetul Buzau se afla o expozitie de sculptura in piatra in aer liber. Expozitia se intinde pe o suprafata de 21 ha fiind cea mai mare expozitie de acest fel din tara si una dintre cele mai mari din lume.
In aceasta tabara de sculptura au lucrat 163 de artisti. Fiecare artist isi alegea tema dorita. La sfarsit, lucrarile terminate erau donate de artisti, intr-un cadru festiv, judetului Buzau.