MUNTII TRASCAU
O punte de lemn, o turma de oi si intinderi de stanci cat vezi cu ochii…E cea mai simpla descriere a acestui taram bizar, imens, care te intampina cu zeci de monumente si mancaruri originale. Nume ca Rimetea, Piatra Secuiului, Cetatea Coltesti, Cheile Turzii, Cheile Copandului, Salina Turda, Castrul Roman Potaissa sunt doar cateva din atractiile turistice din zonă. Si aici, aparatul foto e obligatoriu.
RIMETEA
Rimetea (in maghiara Torocko, in germane Eisenburg) este unul din foarte putinele sate-monument din Romania. Distinctia i-a fost acordata in 1999, prin programul European de restaurare rurala “Europa noastra”. Altfel spus, fiecare din casele declarate monumente istorice-restaurate conform esteticii arhitecturale initiale, in stil neoclassic-a primit o emblema aparte.
Exista si un secret local, cu totul neobisnuit, pe care turistii care vin des in zona il cunosc. De la cladirea Caminului Cultural, porneste o strada extrem de ingusta, pavata cu piatra cubica veche de zeci de ani, care duce pana sus, pe colina vestica a satului. E atat de stramta si inghesuita intre casele si apoi gradinile de o parte si de alta, incat mai degraba te strecori pe ea. Dar merita efortul: odata ce ajungi sus, departe de ultimele case, te intampina o panorama incredibila a satului si, mai ales, a “muntelui”. Adica a Pietrei Secuiului, in forma sa de urias intins pe spate. Varful Pietrei Secuiului atinge o altitudine de 1.128m.
In Rimetea, langa biserica unitariana, se gaseste ceea ce localnicii numesc “vaior”. E vorba de un izvor stravechi, cu debit puternic, ce se varsa in sase bazine. Este o marca a satului, fiindca de sute de ani satenii il folosesc pentru adaparea animalelor si spalarea covoarelor.
Turnul alb al bisericii unitariene din Rimetea, inaltat in piata centrala, domina panorama intregii asezari. Orologiul functional de sute de ani al bisericii, masoara timpul in Rimetea.
CETATEA COLTESTI
O vezi cu coada ochiului, in drum spre Rimetea, la intrare in Coltesti. De fapt nici nu intri bine in sat, ca se si face o ulita la stanga, aproape ascunsa intre case. Te va duce la poalele unor splendide ruine de ziduri, ramase pustii in bataia vantului.
Complex Turistic Perla TrascauluiRametea (Alba) |
Servicii
Restaurant:
Welness si fitness:
Atractii in apropiere:
Sport si activitati in imprejurimi: