Pestera Scarisoara sau Ghetarul de la Scarisoara adaposteste cel mai mare ghetar subteran din România. De aici îi vine si numele de Ghetar iar Scarisoara vine de la comuna Scarisoara situata 16 km mai jos, de care apartinea administrativ în vremea cand a fost botezata. Acum apartine de comunei Gârda de Sus, judetul Alba.
Intrarea în Ghetarul de la Scarisoara se face printr-un impresionant aven, a carui gura, cu un diametru de 60m se deschide in padurea din marginea platoului. O poteca îngusta sapata în stanca si câteva scari metalice ancorate în pereti înlesnesc coborârea celor 48 m cât masoara adâncimea avenului. Pe fundul lui se pastreaza în tot timpul anului un strat gros de zapada. Aici se patrunde în Sala Mare printr-un impresionant portal masurând 24 m latime si 17 m înâltime.
Pestera si Ghetarul Vartop- Este declarată monument al naturii. Este de o frumuseţe rară, fiecare centimetru este acoperit cu concretiţiuni incredibile şi frumos colorate ca într-o lume de basm. De la intrare începe o galerie mare. Cursul subteran apare după cca. 50m, care la puţin timp primeşte un afluent care poate fi urmat. Galeria ascendentă ne duce până la Sala Mare din care mai este o galerie de 78 m foarte scundă. După ce ne întoarcem la pârâu se mai poate continua drumul în aval. Întâlnim o cascadă de 8m înăliţime, de unde galeria începe să îngusteze şi devine mai joasă, obligându-ne la un târâş până la un sorb. Acest sector în perioadele ploioase este deseori inundat. Vizitarea peşterii pe toată lungimea ei necesită echipament speologic complet şi o scară speologică.
Peştera este rezervaţie speologică şi se poate vizita doar în prezenţa ghidului, care stă la Casa de Piatră.