Lacul Sfânta Ana (în maghiara Szent-Anna tó) este un lac vulcanic, fiind singurul astfel de lac de pe întreg teritoriul României. Este situat pe teritoriul judetului Harghita, în masivul Ciomatu, de pe stânga Oltului, în apropiere de Tusnad. Lacul este asezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu (sau, dupa alte surse, Ciomadu), din masivul vulcanic Puciosu, locul celei mai recente eruptii vulcanice în Carpati si în Europa de Est, care a avut loc acum câteva zeci de mii de ani (probabil mai recent de acum 42.000 ani).
Lacul îsi completeaza apele numai din precipitatii, neavând izvoare. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. Capacitatea trofica redusa a apei lacului se datoreaza si emanatiilor mofetice prin fundul lacului si prin peretii craterului.
Mlastina Mohos la 1056 metri altitudine, asezata langa Lacul Sf. Ana, este rezervatie naturala si reprezinta locul de trai a multor specii unice de plante.
Tanovul Mohos se asaza intr-una dintre ramasitele craterului muntilor Csomad intr-o inaltime de 1050 m, in judetul Harghita. Are un diametru de 800 m, si un teritoriu de 80 ha. Grosimea turbei este de 10 m, are o cantitate de 3 milioane m(cub). Apa lacului Mohos de odinioara a disparut, nemairamanand decat o mlastina cuprinsa de vegetatie abundenta si de coada-matei-de-balta. Disparitia lacului si se datoreaza eroziunii regresive a Lacului Veres, acesta revarsand in Olt, precum si umplarii cu pamant.
Pensiunea BorokaTusnad (Harghita) |
Servicii
Welness si fitness:
Atractii in apropiere:
Sport si activitati in imprejurimi: