OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Pensiunea Varpatak

Gheorgheni (Harghita)

Gheorgheni (Harghita)
Parerea turistilor:

Total comentarii: 2

Lacul Rosu este un lac de baraj natural format în 1837 si situat lânga Cheile Bicazului, în apropierea orasului Gheorgheni din judetul Harghita. Dupa masuratorile din anul 1987 dimensiunile lacului sunt urmatoarele: perimetrul 2.830 m, aria 114.676 m², volumul apei acumulate 587.503 m³.
Este cel mai mare lac natural montan din România. S-a format prin surparea unui flanc al Muntelui Ghilcos. Numele sau provine de la Pârâul Rosu care traverseaza straturi de culoare rosie cu oxizi si hidroxizi de fier. În limba germana se cheama "Mördersee" ("Lacul Ucigasul"; în l.magh. "gyilkos" = "ucigas"), deoarece - potrivit legendei - surparea de teren ar fi îngropat un pastor împreuna cu turma sa de oi.

Castelul Lazar este una din cele mai impunatoare resedinte nobiliare din Ardeal.
In turnul portii se gaseste o inscriptie cu litere gotice din anul 1532 (cristus Maria 1532).
Cel mai vechi turn de locuit dateaza din 1450. Trei dintre turnurile din colturi sunt de forma rectangulara regulata, al patrulea, cel din nord-vest are sapte colturi.

În 1773 castelul a fost împartit între cei trei membri ai familiei pâna la mijlocul secolului al XIX-lea, dar la momentul respectiv doar o mica parte din cetate a fost locuita. Cele mai recente cercetari privind Cetatea Lazar au fost facute între 1963-1977 ?i 1982, iar în urma acestora s-a consolidat si reconstruit bastionul Rosu, “Sala cavalerilor”, bastionul ciunt din spatele acestuia, temnita, corpul portii si fatada sudica, precum si picturi din 1532.

Servicii

Atractii in apropiere:
  • Rezervatie naturala
  • Muzee si galerie de arta
Sport si activitati in imprejurimi:
  • Pescuit
Intra in LaPensiuni.ro
Ai uitat parola?
Turist? Inscrie-te!
Creaza-ti un cont pentru a avea acces la toate functionalitatile!

Sau inscrie-te folosind email-ul tau

Username deja folosit!
Bine ai venit in LaPensiuni.ro

Click pe linkul din email-ul trimis de catre noi pentru a completa inscrierea

OK