Munții Parâng- fac parte din Carpații Meridionali, grupa muntoasă Parâng-Șureanu-Lotrului, fiind cea mai mare ca suprafață dintre masivele muntoase ale României. De la est la vest măsoară aproximativ 50 de km iar de la nord la sud circa 25 km.
Munții Parâng sunt delimitați la vest de Valea Jiului, iar la est de râul Olteț și râul Lotru. La nord sunt delimitați de Munții Șureanu, prin valea râului Jiul de Est Spre sud, delimitarea este făcută de șirul depresiunilor Novaci, și Baia de Fier.
Sunt străbătuți de cea mai înaltă șosea de la noi din țară, Transalpina, care ajunge până la altitudinea de 2.200 m, oferind imagini rar întâlnite.
Parcul National Retezat- a fost infiintat in anul 1935 prin initiativa omului de stiinta Alexandru Borza, primul parc national din Romania cu o rezervatie stiintifica exclusiva - Gemenele (1.840 ha). In anul 1979 a fost declarat "Rezervatie a Biosferei". Relief glaciar, cu circuri , vai si lacuri glaciare - 80 de lacuri glaciare populate cu pastravi, dintre care amintim Bucura (cel mai intins din tara) si Zanoaga (cel mai adanc).
Fauna ocrotita: capra neagra, marmota, cocosul de munte, vulturul plesuv sur, vulturul plesuv brun, precum si alte specii.
Manastirea Lainici- in defileul Jiului, la 32 de kilometri de Targu-Jiu si la 25 de kilometri de Petrosani, se afla manastirea de calugari Lainici cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului.