OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Pensiunea Sarmis

Sarmizegetusa (Hunedoara)

Sarmizegetusa (Hunedoara)
Parerea turistilor:

Total comentarii: 1

Parcul National Retezat (38.138 ha) a fost infiintat in anul 1935 prin initiativa omului de stiinta Alexandru Borza, primul parc national din Romania cu o rezervatie stiintifica exclusiva – Gemenele (1.840 ha). In anul 1979 a fost declarat “Rezervatie a Biosferei”. Relief glaciar, cu circuri , vai si lacuri glaciare – 80 de lacuri glaciare populate cu pastravi, dintre care amintim Bucura (cel mai intins din tara) si Zanoaga (cel mai adanc).

Sarmizegetusa Regia (= cea regeasca), situata în satul Gradistea Muncelului, judetul Hunedoara, a fost capitala Daciei preromane. Toponimul Sarmizegetusa a aparut în inscriptiile antice si la autorii antici (pâna în sec. al VII-lea) si în alte variante (cu inscriptionare în elina si latina). Cetatea de pe Dealul Gradistei este cea mai mare dintre fortificatiile dacice. Aflata pe vârful unei stânci, la 1.200 de metri înaltime, fortareata a fost centrul strategic al sistemului defensiv dac din Muntii Orastiei, si cuprindea sase citadele.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa – pe teritoriul comunei Sarmizegetusa se gasesc ruinele vechii capitale a Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Asezarea a fost intemeiata intre anii 108 – 110, primind rangul de colonie, iar in secolul III pe acela de Metropolis. Cu o populatie de aprox. 15000 – 20000 locuitori, a reprezentat un centru mlitar, politic si economic de prim rang pana in anul 271, cand orasul este parasit de oficilitatile romane.

Castelul Santamaria Orlea – castelul este plasat pe teritoriul comunei Santamaria Orlea, localitate daruita de Ioan Corvin de Hunedoara fiilor lui Ioan Candea. Construit pe malul Raului Mare in secolul XVI, este monumentul cel mai bine pastrat din zona.

Biserica Densus – construita in secolele XI – XII pe un vechi sit roman datand din secolul IV, in stil romanic tarziu, cu o valoroasa pictura murala. Materialele de constructie au provenit de la vechea capitala a Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Biserica face parte din patrimoniul UNESCO.

Biserica Santamaria Orlea – a fost construita in 1311 (1270 dupa alte surse) in stil roman. Frescele cu caracter bizantin dateaza de la sfarsitul secolului XIV. Astazi este biserica reformata.

Manastirea Prislop – a fost ridicata in secolul XIV de catre Nicodim de la Tismana cu ajutorul domnitorului Mircea cel Batran. A fost refacuta in 1564 de Domnita Zamfira, care este inmormantata aici. Actualmente functioneaza si ca liceu teologic pentru calugarite.

Rezervatia de zimbri Hateg – la 3 Km de orasul Hateg, cea mai renumita rezervatie de zimbri.

Servicii

Restaurant:
  • Bucatarie locala tipica
Welness si fitness:
  • Piscina incalzita
Atractii in apropiere:
  • Rezervatie naturala
  • Situri istorice si artistice
  • Biserici si manastiri
Intra in LaPensiuni.ro
Ai uitat parola?
Turist? Inscrie-te!
Creaza-ti un cont pentru a avea acces la toate functionalitatile!

Sau inscrie-te folosind email-ul tau

Username deja folosit!
Bine ai venit in LaPensiuni.ro

Click pe linkul din email-ul trimis de catre noi pentru a completa inscrierea

OK