Rezervatia de zimbri Hateg- Aflata 3 km de oras, rezervatia din padurea Slivut se mandreste cu faptul de a fi primul loc de pe teritoriul Romaniei, unde zimbrul european si-a facut aparitia. Acest fapt s-a intamplat in toamna anului 1958, cand o pereche de zimbri - Podarec si Polonka - a fost adusa din Polonia.
Manastirea Prislop- Aflata la 13 km de Hateg am descoperit-o ca pe o adevarata poarta spre rai. Manastirea propriu-zisa, veche de 500 de ani, adaposteste icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.
Parcul National Retezat- Rezervatie a Biosferei se afla în partea de vest a Carpatilor Meridionali, cuprinzând o suprafata de 38.138 ha din Masivul Retezat-Godeanu. În interiorul sau exista douazeci de vârfuri de peste 2000 m si peste 80 de lacuri glaciare, printre care Lacul Bucura, care este cel mai mare lac glaciar din tara. Parcul este renumit pentru diversitatea floristica si faunistica, adapostind aproape 1.190 specii de plante superioare, 90 taxoni endemici, 130 de plante rare sau vulnerabile, 50 specii mamifere, 168 specii de pasari, 9 specii de reptile, 5 specii amfibieni.
BISERICI VECHI ISTORICE- În Ţara Haţegului se găsesc printre cele mai vechi biserici româneşti de piatră, de o importanţă istorică semnificativă, precum Biserica din Densuş, Biserica din Sântămăria-Orlea, Biserica din Strei, Biserica din Ostrov sau Mănăstirea Prislop.
RUINE ROMANE - SARMIZEGETUSA- Pentru pasionaţii de istorie şi nu numai, complexul arheologic de la Sarmizegetusa merită vizitat. Odată ajunşi aici, vă veţi putea plimba printre ruinele capitalei Daciei romane - Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
CASTELE ŞI CETĂŢI- Ţara Haţegului adăposteşte şi alte urme importante ale istoriei, chiar dacă nu toate dintre acestea au fost bine prezervate.
Deşi aflate în stare de degradare, se pot încă vedea o serie de conace din perioada imperialistă Austro-ungară, precum cel de la Nălaţ-Vad (oraşul Haţeg) sau Săcel, ultimul aparţinând celebrei familii nobiliare Nopcsa. Conace din această perioadă mai există în comuna General Berthelot, în Peşteana, sau în Sântămăria-Orlea, unde se află castelul Kendeffy.
Dacă aveţi puţin mai mult timp la dispoziţie, vă recomandăm să vizitaţi şi Castelul Huniazilor/Corvinilor din Hunedoara – considerat cel mai important monument de arhitectură gotică din Transilvania, ridicat în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara.