Orasul Calan este localizat in regiunea centrala a tarii, in judetul Hunedoara, la o altitudine de 230 m, fiind strabatut de raul Strei. Populatia orasului Calan era de aproximativ 13000 locuitori ( la recensamantul din anul 2002 ). Distantele fata de cele mai apropiate orase sunt urmatoarele: 15 km pana la Simeria ( E79), 10 km pana la Hunedoara (drum judetean 687) si 28 de km pana la Deva (E79). Transportul rutier se realizeaza prin intermediul drumului national 66 si al drumului European 79.
Istoria orasului Calan incepe in timpul dacilor, fiind o asezare rurala din Dacia Romana ce purta denumirea de Ydata. Odata cu venirea romanilor denumirea asezarii s-a schimbat in Aquae, datorita apelor termale existente in zona. Calan apare pentru prima oara in documente in anul 1387. Prin dezvoltarea siderurgiei ( in anul 1869 se construieste primul furnal, in 1874 al doilea, in 1876 turnatorie ) Calan isi sporeste importanta economica, iar in anul 1961 devine oras.
Printre obiectivele turistice ce pot fi accesate pornind de la Calan se numara:
- Biserica “Adormirea Maicii Domnului” de la Strei
- Biserica “Sf. Gheorghe” de la Streisingeorgiu
- Manastirea Prislop
- Biserica si Castelul de la Sintamaria Orlea
- Biserica de la Densus
- Castelul Corvinestilor
- Parcul dendrologic de la Simeria
- Rezervatia de zimbri din padurea Slivut-Hateg
- Pestera Cioclovina
- Piatra Rosie
Orasul Calan include in teritoriul sau administrativ localitatile: Streisangeorgiu, Batiz, Calanu Mic, Nadastia de Jos, Nadastia de Sus, Ohaba Streiului, Santamarie de Piatra, Strei Sacel, Valea Sangeorgiului si Sancrai.